23948sdkhjf

Ingeniørens trøst - Tip fra Siemens

| Medlemsnyhed | Indrykket af Siemens A/S

Når to netværk skal sammenkobles

Du kender nok problemet: Du skal have data fra ét netværk overført til et andet netværk. Og hvordan gør man så det på den nemmeste og billigste måde? Svaret er gateways og koblere. Siemens har gateways og koblere, som kan indgå mellem vores foretrukne netværk PROFIBUS og PROFINET og en del andre gateways, der kan indgå imellem vores netværk og ”fremmede” netværk.

Hvert netværk har sine egenskaber, og et netværk skal typisk forbindes op imod et automationssystem. Herved sikres også, at man fra et overordnet SCADA-system kan betjene alle anlæg, lige fra ventilation og belysning til overvågning af processer og produktionsanlæg. Vi ser ofte, at produktionsvirksomheder ønsker at benytte PLC-løsninger til styring af ventilation og andre bygningsinstallationer. Det giver den fordel, at servicepersonalet kan nøjes med at blive uddannet i ét system.

PROFINET – PROFINET-kobler

Denne kobler benyttes til at forbinde forskellige PROFINET-segmenter. Hvert interface på kobleren har sin egen IP-adresse. Den kan også bruges til at kombinere forskellige fabrikater, der kommunikerer via PROFINET. Alle de nuværende BusAdaptere i ET 200SP-serien kan benyttes i kombinationer med RJ45 og fiberoptik. Al kommunikation sker via I/O-området i den enkelte PLC-controller. Det maksimale antal bytes, der kan benyttes, er for indgangsområdet 1024 byte, og for udgangsområdet er det 1440 byte.

PROFIBUS DP – PROFIBUS DP-kobler

Den kan benyttes til at forbinde to forskellige PROFIBUS DP-netværker. Den kan også benyttes, selv om der er forskellige baud-rates på de to netværker. Der er galvanisk adskillelse mellem de to netværker. Det maksimale antal bytes, der udveksles, er 244 byte ind- og udgange, og heraf er 128 byte konsistente.

PROFINET – PROFIBUS DP-gateway

Overgangsmodul mellem PROFINET- og PROFIBUS DP-enheder. Alle DP-enhederne bliver herefter betragtet som PROFINET IO-Devices. Det maksimale antal bytes, der kan kommunikeres, er 2048 byte ind- og udgange. Opsætningen af I/O-områder for DP-enhederne sker som normalt i TIA-portalen. Der kan også benyttes HMI-enheder i forbindelse med denne gateway.

PROFIBUS DP – PROFIBUS PA-kobler

PA=Proces Automation. Denne kobler benyttes til at forbinde PROFIBUS PA-enheder til et PROFIBUS DP-netværk. PA-enhederne er typiske procesinstrumenter såsom tryk, niveau, flow, analyse og temperatur. PA-kobleren kan også leveres med Ex-godkendelse, hvorved de tilsluttede instrumenter kan være monteret i Ex-zoner. Det samlede strømforbrug for de tilsluttede procesinstrumenter må ikke overstige den maksimale udgangsstrøm på kobleren.

PROFINET – Actuator Sensor Interface AS-i

AS-i-netværket benyttes typisk til løsninger, hvor sensorer og aktuatorer er spredt over et større område. Vi ser også mange løsninger med fx ventiltoppe, der er forbundet til AS-i-netværket. Alle enheder kan være med 4 bit-indgange og -udgange både som A- og B-devices. For at forbinde disse AS-i-enheder op imod et overordnet PLC-system kan der benyttes et PROFINET AS-i- eller et PROFIBUS AS-i-overgangs-modul. Der kan på en AS-i-streng tilsluttes maks. 31 enheder. Der er også mulighed for at benytte Fail Safe-moduler.

PROFINET – CAN-Bus Link

CAN-bussen benyttes ofte på biler og andre køretøjer. Der kan tilsluttes op til 126 CAN/CAN open-enheder. Den cykliske dataudveksling sker via I/O-området, mens den acykliske dataudveksling sker via Data Set Records. Det er også muligt at benytte enheden som CAN-bus-slave.

PROFINET – J1939 Link

Det er en CAN-bus-lignende protokol, men den er mere møntet på selve styringsdelen på fx lastbiler og skibe. Det er muligt at benytte enheden her med op til 253 logiske J1939-noder. Som for CAN-bus sker den cykliske dataudveksling via I/O-området mens den acykliske dataudveksling sker via Data Set Records.

PROFINET – BACnet Link

BACnet benyttes ofte inden for bygningsautomation til ventilationsanlæg og lysstyringer. Det maksimale antal BACnet-objekter er 1000. Link-modulet kan være enten BACnet Client eller BACnet Server. De kan benyttes til binære og analoge signaler. Der er mulighed for acykliske opsætninger via Data Set Records.

PROFINET – M-bus Link

M-Bus er en teknologi, der benyttes til måleraflæsninger af fx vand-, el- og gasmålere. Nyere brugsområder ses inden for varmekontrol, fleksible illuminationsopgaver og alarmsystemer. Der kan maks. benyttes 40 M-bus-enheder pr. Link-modul.

Fælles for alle disse koblere og Link-moduler er, at de kan benyttes til alle S7-1200- og S7-1500- systemer. På Simatic System Support findes applikationseksempler samt GSD-filer for opsætning af disse enheder.

Få mere info:

www.siemens.com/sios – søg på det modul du ønsker mere information om

For yderligere info kontakt Technology Specialist Michael Nielsen Tlf.: 21 20 74 93 

Vil du modtage fagspecifikke nyhedsbreve fra Siemens?

Siemens har tre elektroniske nyhedsbreve – InstallatørNyt, InstrumenteringsNyt og Totally Integrated Automation NYT. Alle nyhedsbrevene er fyldt med spændende produktnyheder, inspirerende cases, lærerige arrangementer, effektive tips og tricks, attraktive konkurrencer, nye digitale features m.m.

Tilmeld dig her: www.siemens.dk/news

 

Medlemsnyhed

Indrykket af
Siemens A/S

Borupvang 9
2750 Ballerup
Danmark
Siemens A/S

Send til en kollega

0.079