23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Salg af din virksomhed i bygge- og anlægssektoren

Det kan være svært at træffe beslutningen om at sælge sin virksomhed, men det kan blive relevant af flere årsager, hvis f.eks. pensionsalderen nærmer sig eller man ønsker at diversificere sine investeringer. Afhængigt af ejerens visioner og ønsker findes der forskellige salgsstrategier, som hver har deres egne fordele.

Hvorfor sælge sin virksomhed? 
Det kan være svært at træffe beslutningen om at sælge sit hjertebarn. Dog bliver det relevant før eller senere for næsten alle iværksættere og virksomhedsejere som følge af en række forskellige årsager. Nærmer pensionsalderen sig og du skal sikre den fremtidige ledelse af virksomheden eller er det tid til at diversificere pensionsmidlerne, der er investeret i virksomheden? Er dit fokus på iværksætteri og kreativitet i stor grad blevet erstattet af lederrollen i takt med at din virksomhed har haft vokseværk? Eller ser du strategiske muligheder igennem konsolidering, som kan bane vejen for yderligere vækst og sikre din virksomheds markedsposition? I så fald kunne et (eventuelt delvist) virksomhedssalg være løsningen.  

Hvilke strategier findes der? 
Afhængigt af den enkelte virksomhedsejers visioner og ønsker, findes der forskellige strategier, som alle har deres egne fordele, men som alle har samme ultimative formål om at sælge ejerens virksomhed.  
I tillæg til den klassiske løsning, hvor 100% af virksomhedens aktier bliver solgt til en ekstern part på én gang, kan man også foretage en såkaldt ”pre-exit”. I en pre-exit strategi sælger virksomhedsejeren grundlæggende sine aktier typisk af to omgange med 3-5 års mellemrum. Dette giver virksomhedsejeren mulighed for at realisere en del af sine aktiver samtidig med fortsat at være en del af den kommende vækstperiode, som virksomheden vil opleve, når den får tilført ny kapital. Derved opnår ejeren både fordelene ved at få spredt en del af sin risiko og stadig have et lod i det nye væksteventyr.  
Dog er det ikke altid nødvendigt eller ønsket at finde en ekstern køber til at føre virksomheden videre. Sommetider sker det, at den siddende ledelse køber virksomhedsejeren ud, i et såkaldt management buy-out (MBO), hvilket ofte kan give ejeren ro i sindet med henblik på den videre virksomhedsførelse og fremtidige situation for de ansatte. Alternativt kan en mangement buy-in (MBI), hvor et ledelsesteam udefra overtager virksomheden, også være en interessant indgangsvinkel for mange ejere.  

Hvilke nuværende markedstrends påvirker den danske bygge- og anlægssektor? 
Langt de fleste sektorer er påvirket af en lang række nationale og internationale markedstrends. Dette er ikke nogen undtagelse for den danske bygge- og anlægssektor, som også på nuværende tidspunkt skal tilpasse sig til en række nye forhold:

  • Et af de væsentligste fokusområder for den danske bygge- og anlægssektor omhandler bæredygtighed. Politiske mål og borgers ønske om at opnå reducering af CO2-udledning og øge brugen af vedvarende energikilder har bl.a. medført stigende efterspørgsel på bæredygtige bygningsmaterialer og teknologier såsom f.eks. energibesparende isolation og solceller.  
  • Øget digitalisering og brug af avanceret teknologi såsom ”building information modeling” (BIM) og virtual reality for at strømline konstruktionsprocesser og reducere omkostninger.  
  • Innovative løsninger er generelt set i fokus i bygge- og anlægssektoren, og virksomheder der lægger sig i spidsen indenfor innovativ udvikling, har mulighed for at tilbyde effektive, bæredygtige og omkostningsminimale løsninger.

Hvorfor danske iværksættere i bygge- og anlægssektor kan vækste gennem virksomhedssalg 
Som konsekvens af de nuværende markedsforhold og generelle trends er det vigtigere end nogensinde før at være forberedt på at tilpasse sig det nye markedsklima. Derfor kan der være fordele og vækstmuligheder ved at søge nye kompetencer og kapital ved at sælge (en del af) sin virksomhed. Det kræver nemlig store investeringer, som ikke nødvendigvis alle virksomheder har mulighed for at foretage, for at være på forkant eller førende indenfor bl.a. innovation og omkostningseffektivitet samt at have diverse kompetencer in-house. Og uden de nødvendige investeringer kan selv de bedste konkurrencefordele forsvinde.  
Hertil har mindre virksomheder mulighed for at opnå forbedrede stordriftsfordele og bedre konkurrenceevne ved at fusionere med andre virksomheder og derved stå stærkere sammen i markedet. På denne baggrund ser bygge- og anlægssektoren i Danmark en trend med fortsat konsolidering.  

Marktlink Mergers & Acquisitions ApS
Tuborg Boulevard 12, 3rd floor
2900 Hellerup
Gentofte Kommune
Danmark
CVR nummer: DK42832898
P nummer: 1027723450

Kontaktperson

JFD
Jesper Fogh Duelund
j.duelund@marktlink.com

Send til en kollega

0.048