23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Konsolidering i bygge- og anlægssektoren

Der er flere grunde til, hvorfor konsolidering finder sted, herunder tilpasning til nye markedsforhold og udnyttelse af fordelene ved konsolidering. Uanset hvilken årsag der ligger bag, kan iværksættere drage direkte fordel af konsolidering.

Årsager til konsolidering i bygge- og anlægssektoren 
Konsolidering har præget mange virksomheder på tværs af diverse sektorer i Danmark. Dette er sket af mange forskellige grunde afhængig af de enkelte virksomheder og deres respektive sektorer. Den danske bygge- og anlægssektor har ikke været nogen undtagelse og har, over de seneste år, oplevet et væsentligt niveau for konsolidering som følge af en række årsager, såsom bl.a.:

  1. Teknologisk innovation: Teknologiske fremskridt og udvikling af nye teknologier og materialer i bygge- og anlægssektoren kan gøre det svært at følge med for mindre virksomheder, da det kræver væsentlig kapital.
  2. Operativ effektivitet: Konsolidering tillader virksomheder at forbedre deres operationelle effektivitet og sprede deres risici.
  3. Konkurrence: Bygge- og anlægssektoren er en konkurrencepræget sektor, og konsolidering kan være et værktøj til at forbedre virksomheders konkurrenceevne.
  4. COVID-19: Pandemien medførte en række udfordringer i bygge- og anlægssektoren som f.eks. problemer med forsyningskæder, afbrydelser i produktionen og reduceret efterspørgsel på produkter. Derfor har virksomheder kæmpet for overlevelse og haft fokus på at få gjort deres forsyningskæde modstandsdygtig. 

Hvorfor er konsolidering fordelagtig i bygge- og anlægssektoren? 
Foruden at stå bedre i forhold til de overnævnte årsager og ændringer i markedsforhold, kan konsolidering i bygge- og anlægssektoren også være fordelagtig i relation til diversifikation, adgang til nye markeder og generelle stordriftsfordele. 
 
Ved at fusionere med komplementerende virksomheder kan virksomheder opnå større diversifikation af produktporteføljer, forretningsaktiviteter og services. Udover at resultere i en bredere kundebase vil øget diversifikation også reducere risikoen for bl.a. fluktuerende efterspørgsel af specifikke produkter og ydelser, da virksomhedens spredning af aktiviteter er øget. Alt i alt vil dette tillige gøre hele virksomheden mere attraktiv for investorer.  
 
Hertil kan konsolidering være en interessant og hurtig genvej at komme ind på nye markeder. Dette kan både være i forhold til komplementerende forretningsydelser og produkter, som nævnt ovenfor, men også nye geografiske markeder. Det kræver nemlig store investeringer og de rigtige kompetencer for at få succes på nye markeder og derfor kan opkøb og fusion være en fordelagtig genvej.  
 
Store virksomheder nyder generelt set også fordele, når det kommer til stordriftsfordele, idet de typisk kan producere produkter mere omkostningseffektivt og dermed have en lavere omkostning pr. enhed produceret. Derfor kan det være fordelagtigt at opnå et vist niveau af stordriftsfordele, evt. igennem konsolidering, da det i sidste ende kan føre til større profitabilitet og forøget konkurrenceevne.  

Hvordan kan du som iværksætter drage fordel af dette? 
Som nævnt er der en række forretningsmæssige fordele ved at indgå i konsolidering i den danske bygge- og anlægssektor. Men hvordan er dette også direkte fordelagtigt for dig som iværksætter og virksomhedsejer?  
 
Når konsolideringen i en sektor er på et vist niveau, er der generelt også en øget interesse for de virksomheder, som kunne være interessante opkøbsmuligheder. Denne øgede interesse fra flere forskellige købere kunne potentielt give dig, som sælger, bedre vilkår og betingelser samt værdiansættelse i en salgssituation.  
 
Hertil vil det også være mere sandsynligt at modtage interesse fra forskellige typer af købere. Dette kunne både være købere, der har en strategisk interesse i virksomheden, kapitalfonde, som ser virksomheden som en relevant tilføjelse til deres buy & build strategi eller en helt tredje type investor. Som resultat af dette har du, som virksomhedsejer, en bedre mulighed for selv at kunne være med til at vælge købertypen ud fra hvem, der bedst passer til dine ønsker for forretningsovertagelsen.  
 
Alt i alt vil øget konsolidering kunne resultere i bedre vilkår og betingelser for dig, som sælger, hvilket vil være en direkte fordel i forhold til værdiansættelsen og dine ønsker og visioner for den fremtidige forretningsførelse.  

Marktlink Mergers & Acquisitions ApS
Tuborg Boulevard 12, 3rd floor
2900 Hellerup
Gentofte Kommune
Danmark
CVR nummer: DK42832898
P nummer: 1027723450

Kontaktperson

JFD
Jesper Fogh Duelund
j.duelund@marktlink.com

Send til en kollega

0.049