23948sdkhjf

Flere får øjnene op for den cirkulære økonomi

| Medlemsnyhed | Indrykket af Refurb A/S

Vi lever i en tid, hvor forbrugsmarkedet boomer som aldrig før. Vi køber og køber – nyt, nyt, nyt – og smider derefter vores gamle ting ud. Det er problematisk for miljøet, og det er spild af gode ressourcer.

Hvad er cirkulær økonomi? Cirkulær økonomi kan i virkeligheden bedst beskrives ved først at beskrive modsætningen: lineær økonomi. Lineær økonomi går i al sin enkelthed ud på, at producenter producerer produkter, som forbrugerne køber.

Når de så har brugt produkterne i et stykke tid, og de har tjent sit formål, smides de på lossepladsen, og så køber man noget nyt. Cirkulær økonomi dækker over det fænomen, at vi lukker en del af hullet i forbrugerræset. Altså at man i stedet for at smide sine udtjente produkter væk genbruger enten det hele eller dele af det til at skabe noget nyt. Det er væsentligt bedre for miljøet, og derudover er det væsentligt bedre for din pengepung!

Der produceres 50 millioner tons elektronikaffald årligt
Ja, du læste rigtigt. 50 millioner tons.

Det er langt mere, end Moder Jord kan holde til, og derfor er vi nødt til at begynde at fokusere på cirkulær økonomi. Heldigvis er der mange, der har fået øjnene op for de muligheder, der ligger i at genbruge vores kostbare ressourcer, og her hos Refurb.dk har vi for eksempel specialiseret os i at genbruge elektronik, som ellers ville ryge på lossepladsen.

Vi opkøber nemlig IT-udstyr, som vi derefter gør klar til næste ejer ved eksempelvis at gendanne computeren og installere ny software. På den måde får computeren eller telefonen nyt liv og er klar til at få en ny ejermand, som kan få glæde og gavn af den.

Den enes død, den andens brød
Når dine elektroniske apparater bliver forældede, og du gerne vil have fat i noget nyt, er du måske tilbøjelig til at smide det på lossepladsen.

Så er dén ged barberet, og så kan du ellers investere i den sidste nye model på markedet. Det er imidlertid en farlig tendens, for hvert år stiger mængden af elektronisk affald i verden med 4-6%.

Det kan miljøet ikke holde til, og derfor er det værd at overveje, om din afdøde smartphone eller computer måske godt kunne være til gavn for andre?

Ved at gendanne maskinerne bliver de praktisk talt så gode som nye, og så kan vi sælge dem videre til nye, glade forbrugere. For hver gang vi gør dette, sparer vi miljøet for et stykke elektronisk affald, og det hjælper heldigvis en hel del i det lange løb! Når du køber produkter igennem Refurb, får du dem med fornyet garanti og returret, så du får akkurat det samme, som hvis du køber et spritnyt produkt!

Måske skal du leve med et par småskrammer, men til gengæld sparer du en masse penge på det og sparer desuden Moder Natur for risikoen for at kløjes i endnu en smartphone!

Forbrugermagasinet er også enig i at det giver god øknomisk fornuft at tænke i cirkulær økonomi og forudser denne tendens vil stige og udtaler:
"Vi ser en stigende tendens til at virksomheder tager den cirkulære model til sig, og implementerer elementer fra denne tankegang i alt fra produktionsled til affaldshåndtering. Vi oplever også en stigende interesse blandt danskerne i form af efterspørgsel."

Cirkulær økonomi og den grønne vinkel er ikke noget nyt
Det er ikke nyt, at der er virksomheder, der har naturen med i mente, når der lægges planer og tænkes overordnet strategi. En virksomhed som har gjort det i mange år er tøjmærket Patagonia. De har haft plakater med oplysende karakter, med teksten ”Don’t buy this jacket”, som de blev meget kendte på, hvor de direkte opfordrede folk til at forbruge mindre, og dermed sparer på naturens ressoucer.

De har også lanceret anoncer med budskabet: If it's broken - fix it! (se plakaten i højre side her).

Ifølge fagmagasinet.dk er den større historie, og det at gøre en forskel som virksomhed også netop en af de faktorer, som er med til at fastholde de gode medarbejdere, da det giver en dybere tilfredshedsfølelse som ansat, at vide at der arbejdet for en større formål end blot at tjene penge.

Foto credits: Lykkebylykke.dk.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Refurb A/S

Hornbjergvej 8
8543 Hornslet
Danmark
Refurb A/S

Send til en kollega

0.142