23948sdkhjf

Kan man køle produktion med vand?

| Medlemsnyhed | Indrykket af Condair A/S

Evaporativ køling er en både grøn og energibesparende kølemetode og et godt supplement til almindelig ventilation.

Det er særligt om sommeren, at der kan være behov for køling, da temperaturen i industri- og produktionslokaler nemt kan stige til 25-30 °C trods en udetemperatur på kun 20 °C. Temperaturstigningen og –forskellen skyldes den varmetilførsel, der kommer fra solens stråler og fra maskinerne i lokalet. Det kan give problemer for såvel arbejdsmiljøet som for styringen af luftfugtigheden.

Luftbefugtning sikrer et godt indeklima

Mennesker og maskiner har de bedste arbejdsvilkår, hvis luftfugtigheden i produktionslokalerne fast ligger på 50-55 %. Mange tror, at et godt indeklima kan opnås gennem ventilation, men udsugning og ventilation kan medføre, at luften bliver alt for tør. Det sker, da luften i lokalerne bliver udskiftet med luften udefra. Hvis udeluften for eksempel er 20 °C, og den relative luftfugtighed udendørs er 50 %, vil den relative luftfugtighed i lokalet falde til omkring 31 %, hvis temperaturen indenfor stiger til eksempelvis 28 °C.

En tør luft kan have store konsekvenser for både medarbejdere og produktion, hvorfor det er vigtigt at genoprette og opretholde et godt og sundt indeklima. Det kan gøres ved at tilføre fintforstøvet vand til luften i lokalet, hvorved du samtidig opnår en betydelig temperatursænkning i rummet.

Hvad er evaporativ køling?

Den evaporative køling udnytter fordampning af vand. Til kølingen anvendes Condairs højtryksbefugtning (link: https://www.condair.dk/luftbefugtere/hoejtryksbefugtere/), hvor dyser forstøver vandet i meget små dråber, som hurtigt vil blive optaget i luften. Ved forstøvning og fordampning af koldt vand kommer energien fra varmen i luften, og fordampning af vanddråberne giver helt specifikt en køleeffekt på 0,68 kWh pr. liter forstøvet vand. Lufttemperaturen vil hermed falde, og den relative luftfugtighed vil på samme tid stige til det ønskede niveau for både medarbejdere og produktion.

Luftbefugtning er energibesparende

Evaporativ køling har i mange år været flittigt anvendt i blandt andet træ- og gartneriindustrien, hvor det primært bruges for befugtningens skyld. Metoden er dog blevet mere og mere udbredt i flere forskellige brancher de seneste år. Med evaporativ køling er Condair for eksempel med til at sikre, at Terma overholder deres produkttolerancer, at RPC Superfos har en årlig besparelse på over 1000 MVH, og at Jydsk Aluminium Industris elektricitetsforbrug til køling reduceres med 90 %.

De gode og store energibesparelser samt de korte tilbagebetalingstider er med til at gøre evaporativ køling særdeles populært og et grønt alternativ til den traditionelle ventilation.

Læs mere om evaporativ køling her

Medlemsnyhed

Indrykket af
Condair A/S

Parallelvej 2
8680 Ry
Danmark
Condair A/S

Send til en kollega

0.106