23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Fra skolebænk til arbejdsplads: Sådan skaber jeg mit eget job

Har du forstået universiteternes prædiken om, at du som nyuddannet skal skabe dit eget job?

Vores Communication Officer, Klaus Bach Christensen, fortæller i denne artikel om, hvordan han som nyuddannet er lykkes med at komme i virksomhedernes søgelys og ind på arbejdsmarkedet.

En spændende og interessant video fangede for et par dage siden min opmærksomhed på LinkedIn. Bag videoen står Casper Pedersen og Marcus Birk, som forholder sig til andelen af ledige nyuddannede akademikere i Region Hovedstaden. 37,4 procent havde i 2017 ikke fundet job inden for det første år.

Alarmerende, tankevækkende og trist – nu hvor jeg ved, hvor mange af mine tidligere medstuderende i Aalborg og Aarhus, der er en del af den store gruppe, omend de ikke alle er bosat i København.

Inden debatten (nok hurtigt) kommer til at handle om alle de ting, som nyuddannede akademikere IKKE gør for at blive deres ledighed fri, vil jeg i stedet centrere denne artikel omkring de praktiske og let anvendelige redskaber, som jeg benyttede til for alvor at komme ind på arbejdsmarkedet.

Du skal selv skabe og forme dit job

Jeg kan ikke tale på alles vegne, men jeg gør dog her en undtagelse og siger, at alle studerende på et eller tidspunkt har fået at vide, de selv skal skabe deres kommende job. Ordene har i hvert fald været en fast prædike under mine fem universitetsår.

”Ja, ja sad jeg og tænkte på en af de bagerste rækker i forelæsningslokalet – det er godt med jer. Nu har jeg passet min skole i snart 18 år og haft mere eller mindre studierelevante jobs ved siden af. Jeg må da være Guds gave for alle landets virksomheder.”

Realiteten var bare en anden.

Gang på gang måtte jeg se min ansøgning blive krøllet sammen, og når jeg endelig slap igennem nåleøjet og sad til jobsamtalen, blev jeg alligevel skrottet og sorteret fra.

”Klaus, du har ikke nok erhvervserfaring.”

Mine frustrationer og ikke mindst ærgrelsen førte til, at jeg kom til at tænke over universitetslærernes evige prædike. Men selvom jeg ofte lyttede efter under forelæsningen, kom jeg i tanke om, at mine medstuderende og jeg egentlig aldrig er blevet undervist i, hvordan vi skaber vores eget job.

Det er lettere at få et job, hvis du allerede har et job

Her stod jeg – med mit dugfriske speciale i hånden og et brændende ønske om at skifte studiebænken ud med et rigtigt job. Gå-på-modet blev dog mindre i takt med mine afslag, og den brændende flamme mindre og mindre. Kunne det virkelig passe, at 18 års skolegang var spildt?

Nej tænkte jeg, da jeg læste min studiekammerat, Mathias Lindholms, artikel om livet som nyuddannet. Jeg sadlede med det samme om og ændrede min strategi i håbet på at forme mit eget job.

”En fugl i hånden er bedre end ti på taget.”

Jeg valgte derfor at starte i det små og bruge mine kontakter til at få mig ind i nogle virksomheder, hvor jeg kunne arbejde med det, som jeg er glad for og god til. Jeg startede op som journalist hos Dansk Svømmeunions nyhedssite (SvømmeSport.dk), og som ansvarlig tredjeholdstræner i AGF. Begge steder gjorde jeg aktivt opmærksom på min situation, og af mine svømmeres forældre blev jeg i løbet af en måneds tid opfordret til at søge ikke mindre end tre stillinger – to var ikke engang opslåede.

Som person er jeg en stærk formidler og bestemt ikke genert anlagt, hvilket jeg personligt har erfaret er et stort plus i den proces, hvor du skal brande dig selv og bede dit netværk om hjælp. Her kommer du langt med en positiv udstråling og en imødekommende attitude.

Efter en personlighedsprofil suppleret af to jobsamtaler lykkedes det mig at komme over målstregen hos HumanTrust A/S. En stilling på 20 timer ugentligt satte jeg min underskrift på. Men det kan du da ikke leve af? Nej, det bliver svært. Men i kombination med mine to øvrige jobs, begyndte det med at skabe mit eget job pludselig at tage form.

”Men vigtigst af alt bar min tese frugt, da det viste sig, at det er lettere at få et job, hvis du allerede har et job.”

Min taktik og den ændrede strategi har ført til, at jeg her fem måneder efter specialeaflevering og en seks ugers lang caribisk rundrejse, har sat mit navn på en ny og forbedret kontrakt hos HumanTrust A/S. Fra 20 til 32 timer på tre måneder. Det begynder så småt at ligne en fuldtidsstilling. Derudover fortsætter jeg med at arbejde i mine øvrige jobs (væsentligt mindre), for også at give plads til nogle timer hos min nye arbejdsgiver, Proswim, hvor jeg er blevet ansat som klubkonsulent.

Klap lige hesten makker! Jeg forstår godt, du tænker sådan, og jeg indrømmer blankt, at jeg arbejder meget – også mere end 37 timer. Som nyuddannet tror jeg bare ikke på, at det er den rigtige taktik at hænge over en cappuccino i Aarhus’ Latinerkvarter og vente på mit ubetingede drømmejob. Jeg har valgt en proaktiv tilgang i forsøget på at blive min ledighed fri, og den holder jeg fortsat fast i lidt endnu.

For hvem ved, hvornår drømmejobbet pludselig dukker op? Ingen ved det, men jeg ved, at jeg ikke vil være personen, der sidder og stirrer tomt ud i luften og venter på, det sker. I stedet vil jeg forsøge at realisere forelæsernes ord.

”Som nyuddannet skal du skabe og forme dit job.”

Hvis du har læst helt til ende, skal du vide, at du er mere end velkommen til at bruge mine input og erfaringer – der er ingen copyright. Du må også gerne ryste på hovedet, men i så fald vil jeg gerne høre, hvordan du har klaret springet fra skolebænk til jakkesæt og latte – og det er vi i virkeligheden nok flere, der gerne vil vide.

Befinder du dig i en situation, hvor du mangler inspiration til at komme videre i din karriere, har vi hos HumanTrust A/S en masse inspiration, som du kan bruge i din jobsituation, hvad end du er jobsøgende, i job eller på udkig efter nye udfordringer.

HumanTrust A/S
Gammel Viborgvej 9A / Vejlevej 27, 1. sal
8381 Tilst, Aarhus
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK35044922
P nummer: 1018283073

Kontaktperson

Send til en kollega

0.047