23948sdkhjf

Få styr på dit elektronikaffald med standarder

| Medlemsnyhed | Indrykket af Dansk Standard

Selvom forkortelsen ”WEEE” umiddelbart lyder som en lørdagstur i Tivoli, så er det noget helt andet. WEEE er en europæisk fælleslovgivning for elektronisk affald. Ny standardpakke samler standarderne på området.

Elektronisk affald såsom computere, TV, køleskabe og mobiltelefoner er blandt de hurtigst voksende affaldsstrømninger i EU med mere end 9 millioner ton i 2005 – et tal, som EU forventer vil stige til 12 millioner ton i 2020.

WEEE indbefatter en kompleks blanding af materialer og komponenter, som skal håndteres forsvarligt for ikke at forårsage miljø- og helbredsmæssige skader på andre. På den måde kan ellers ubrugeligt og skadeligt affald forvandles til brugbare ressourcer i samfundet, og er således et tiltag for at øge cirkulær økonomi ved at indsamle, behandle og genbruge elektroniske produkter i slutningen af deres levetid. WEEE gælder på produkter, der er mærket med en skraldespand med kryds over. Mærkningen viser, at produktet skal sorteres sammen med andet elektronisk affald.

For at få styr på det elektroniske affald har Dansk Standard samlet en standardpakke, som hjælper med alt fra mærkningen, indsamlingen og logistik. På den måde samler pakken hele processen for WEEE-direktivet, så det bliver lettere at leve op til lovkravet.

Standarder gør det lettere at overholde lovkravet

Standardpakken består af 13 standarder, primært DS/EN 50625-serien, som omhandler indsamling, logistik og behandling. Sammen med standarden DS/EN 50419, som omfatter mærkningen af elektrisk og elektronisk udstyr ifølge WEEE-direktivet, danner pakken grundlag for at kunne opfylde de forskellige krav i WEEE.

WEEE-direktivet stiller krav til en række forskellige aktører – lige fra producenter af elektroniske varer, importører, kommuner og forbrugere. I daglig tale kaldes lovgivningen Elektronikaffaldsbekendtgørelsen, og det er virksomhedens eget ansvar at undersøge, om de er indbefattet af lovgivningen.

Fakta:
- WEEE er en fælleseuropæisk lovgivning for afskaffelsen af elektronisk affald
- I Danmark bliver lovgivningen i daglig tale kaldt Elektronikaffaldsbekendtgørelsen
- Dansk Standard har samlet 13 standarder, der gør det lettere for virksomheder at overholde WEEE
- Standardpakken kan købes via Dansk Standards webshop.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Dansk Standard

Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
Danmark
Dansk Standard

Send til en kollega

0.094