23948sdkhjf

IndustriUpdate: Mulighederne på eksportmarkederne skal udnyttes bedre

| Medlemsnyhed | Indrykket af Fremstillingsindustrien - En del af DI

Eksporten er afgørende for vækst og succes i de metal- og maskinindustrielle virksomheder. I de første måneder af 2018 har branchens eksport tabt pusten på trods af gunstige afsætningsmuligheder på mange af eksportmarkederne.

 
Eksporten af afgørende for vækst og succes for de fleste virksomheder. Siden slutningen af 2017 er der sket et fald i branchens eksport og ligeså har den indenlandske omsætning været ramt af tilbagegang. I en årrække er ca. 60 pct. af de metal- og maskinindustrielle virksomheders årlige omsætning hentet på eksportmarkederne. Nogle virksomheder henter stort set hele omsætningen i udlandet, mens det i andre virksomheder er sjældent med en udenlandsk ordre.

Fald i eksporten
Særligt den største delbranche inden for metal- og maskinindustrien, ’Fremstilling af motorer, vindmøller og pumper’ har været hårdt ramt, hvor eksporten er faldet med 24 %. De øvrige delbrancher har oplevet mere moderate fald i omsætningen, mens enkelte af delbrancherne har oplevet fremgang i eksporten. Delbranchen ”Fremstilling af motorer, vindmøller og pumper” er en branche kendetegnet ved forholdsvis mange større virksomheder, som håndterer store ordrer. Derfor kan enkelte mistede eller udskudte ordrer have indflydelse på den samlede udvikling i branchen.

Alle brancher ramt midt i globalt opsving
Men ikke kun de metal- og maskinindustrielle virksomheder har været ramt af tilbagegang i eksporten. Det gælder for hele det danske erhvervsliv, at det har været svært at fastholde fodfæstet på eksportmarkederne i 2018. Denne situation er undrende midt i det globale opsving, hvor afsætningsmulighederne burde være gunstige for de danske virksomheder. 

Heldigvis er der fortsat gang i væksten på de danske eksportmarkeder, og derfor fortsat gode muligheder for at danske virksomheder kan omsætte efterspørgslen på eksportmarkederne til nye ordrer. For verdensøkonomien som helhed er udsigterne fortsat gode, og der ventes en vækst på ca. 4 pct. årligt i både 2018 og 2019. Dog er der også en række risici, som kan skabe en usikkerhed om de positive forventninger. Blandt de største risici er øget protektionisme, stigende oliepriser, højere renter og geopolitiske spændinger.

Opfordring lyder
I en undersøgelse foretaget blandt 156 af Industrisamarbejdets medlemmer i december 2017, svarer hele 45 pct. af de eksportende virksomheder, at de overvejer at sælge til nye markeder i 2018. Det er positivt, at mange virksomheder i branchen har mod på at opsøge nye markeder. Der er dog lang vej fra overvejelse til den første ordre fra et nyt marked. Det kræver en dedikeret indsats. Udviklingen i de første måneder af 2018 indikerer, at virksomhederne ikke er opsøgende nok på eksportmarkederne. Skal vi fortsat sikre vækst og udvikling i branchen, er det nødvendigt at hver virksomhed arbejder strategisk med at fastholde de eksisterende kunder og opsøge nye kunder på eksportmarkederne.
 
Læs hele updaten her 
 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Fremstillingsindustrien - En del af DI

H.C Andersen Boulevard 18
1787 København V
Danmark
Fremstillingsindustrien - En del af DI

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.047