23948sdkhjf

Store elektronikspillere indgår samarbejde om genanvendelse

Danske forbrugere er på verdensplan blandt højdespringerne i udsmidning af elektronikaffald. I gennemsnit smider danskerne hvert år 17,7 kg elektronikaffald ud i form af mikroovne, køleskabe, elektriske tandbørster, telefoner og så videre.

Det er markant højere end gennemsnittet på verdensplan - 7,3 kg - hvorfor et nyt partnerskab i elektronikindustrien nu vil forsøge at ændre på dette.

Den primære barriere for at øge genbrugsgraden af elektronikprodukter er, at de er komplekst designet, Christian Lundgaard, CSO, Trebo

Projektpartnerskabet hedder CirkEL og er en sammenslutning af forskellige aktører i forsyningskæden. Det drejer sig om blandt elektronikproducenterne Schneider Electric, Bang & Olufsen, KK Wind Solutions og Nilfisk, indsamlere og oparbejdere i form af Ragn-Sells Danmark, genbrugs- og genanvendelsesvirksomhederne Trebo, Eldan Recycling og Techsave samt logistikpartner European Recycling Platform Denmark.

Desuden er projektet støttet af Miljøstyrelsen og i spidsen for det hele står Teknologisk Institut.

- Elektronik bliver stadig mere integreret i samfundet og i vores hverdag. Produkterne består typisk af talrige komponenter med indhold af plast, metaller, glas og sjældne jordarter, men produkterne er sjældent designet med henblik på nem reparation, komponentgenbrug og genanvendelse. Derfor kasseres mange produkter, der principielt kunne repareres eller genbruges dele fra. Samtidig mistes en række kritiske ressourcer som sjældne jordarter ved oparbejdning af de produkter, der ikke kan repareres. Aktørerne vil i projektet skabe en teknologisk platform, der faciliterer øget genbrug, genanvendelse og genindvinding af værdifulde materialer, lyder det fra projektleder hos Teknologisk Institut, Aisha Rafique.

Elektronik er komplekst

I CirkEL-pojektet vil aktørerne udvikle teknologi og metoder inden for fem områder: Forsortering og stillingtagen til brugt elektronik, adskillelse af delkomponenter, genbrug, genanvendelse og cirkulært design. De nye teknologier skal kombineres i en teknologiplatform, som sikrer en optimal udnyttelse af elektronikressourcerne. Teknologierne vil blive udviklet i tæt samarbejde mellem producenter og teknologivirksomheder, så teknologierne kan tilpasses det eksisterende design og omvendt.

- Den primære barriere for at øge genbrugsgraden af elektronikprodukter er, at de er komplekst designet, og at istandsættelse eller genvinding af råmaterialer ofte ikke betaler sig sammenlignet med at købe nyt. Vi vil derfor fokusere på at udvikle automatiserede adskillelsesprocesser og genanvendelsesteknologier, så færre værdifulde komponenter og materialer går tabt – med en rentabilitet, der styrker incitamentet til at investere i genbrug og genanvendelse, siger Christian Lundgaard, CSO hos genanvendelsesvirksomheden Trebo A/S.

Elektronikaffald

FN vurderer, at kun 17% af alt elektronikaffald på verdensplan bliver håndteret og bearbejdet på en miljømæssigt forsvarlig måde. Det betyder, at store mængder kritisk begrænsede ressourcer som guld, platin og tantal går tabt. Og hvis det nuværende lineære produktions- og forbrugsmønster fortsætter uændret, vil mængden af elektronikaffald være fordoblet i 2050 i forhold til i dag, hvor der genereres over 50 millioner ton elektronikaffald om året.

Elektronikprodukter er komplekse, og der er registreret op til 69 forskellige grundstoffer i elektronikaffald, herunder ædelmetaller som guld, sølv, kobber, platin, ruthenium og rhodium, og såkaldt kritiske råmaterialer, der har særlig strategisk vigtighed, og som kan blive svære at anskaffe. Det gælder for eksempel kobolt, palladium, indium, germanium og bismuth.

Kilde: Teknologisk Institut

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094