23948sdkhjf

Grøn teknologi strander på grund af manglende investeringer

Et nyt studie fra Aalborg Universitet peger på flere forhindringer for innovation i grøn tech.

Hvis man venter på, at teknologi skal redde os fra klimaforandringerne, må man ifølge et nyt dansk studie hellere finde tålmodigheden frem.

Baseret på patent-data og interviews med patent-tagere på grøn teknologi peger studiet på en del problemer, der står i vejen for, at grøn teknologi kan blive udviklet og udbredt i samfundet i den skala, der skal til, hvis det skal batte i forhold til klimakrisen.

Det skriver Videnskab.dk.

Især den store skala er et problem, da disse teknologier ofte skal opskaleres langt, for at man kan vise en investor, at de virker – og det kræver penge.

Andre hindringer kan for eksempel være politisk støtte, der typisk kun er rettet mod én eller en lille gruppe teknologier ad gangen uden at hjælpe andre. Udvikleres manglende erfaring med at skaffe investering spiller også en rolle.

- Resultaterne opsummerer fint noget, som mange andre studier også påpeger, nemlig at det er meget svært at få grøn tech på markedet, siger Øyvind Bjørgum, professor på Norges Tekniske og Naturvidenskabelige Universitet, der har kigget på studiet for Videnskab.dk.

Forskerne bag studiet har gennemgået patentdatabaser i Danmark, Norge, Sverige og Finland, hvor de har observeret en støt stigning i antallet af grønne patenter siden år 2000. Patenter er rettighederne til en idé, i det her tilfælde grønne teknologier.

De undersøgte teknologier beskæftiger sig mest med omdannelse af biomasse til brændstof eller andre nyttige kemikalier eller brændselsceller, men der er også patenter på CO2-fangst, nye typer gødning og rensning af kemikalier.

Forskerne har ved samme lejlighed interviewet 40 personer (cirka 10 i hvert land), der har stået bag grønne patenter fra databaserne, om deres problemer, hvor langt fra markedet de er, hvor pengene kommer fra og deres løsninger.

Efter opsporing af og interviews med patenttagerne har forskerne kortlagt syv trin i udviklingen af grøn teknologi:

  • Forskning og udvikling
  • Opstart
  • Patentering
  • Opskalering
  • Risikohåndtering
  • Kommercialisering
  • Udbredelse i samfundet

Af de syv trin kan grønne patenter i trin 3 i sig selv kræve meget kapital til forskning og udvikling af teknologien.

Langt større er imidlertid omkostningerne forbundet med at opskalere teknologien i trin 4.

- Det er her, at de fleste udviklere render ind i et ‘hønen-og-ægget-problem’: Mulige investorer vil gerne se teknologien fungere i stor skala, men at nå den skala kræver penge fra investeringer, påpeger Massimo Pizzol, professor i industriel økologi på Aalborg Universitet og medforfatter til den videnskabelige artikel.

At skaffe kapital bliver yderligere besværliggjort af, at man ikke ved, hvordan markederne for givne teknologier ser ud i fremtiden, hvilket er relevant, da udviklingen tager lang tid.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nyt genanvendelsesanlæg slår dørene op: - Vi er meget tilfredse
Nordjysk elkedel-ekspert solgt til kapitalfond
Tech Days løber af stablen i Horsens
IoT-virksomhed indgår nyt stor-samarbejde
Gomspace taber stor ordre og mister 28 omsætningsmillioner
Fom Technologies ændrer i ledelsen og etablerer sig i USA
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.13