23948sdkhjf

Analyse: Forsyningskrisen er slut

Dansk Industri forventer, at forsyningskrisen vil være slut inden årets udgang

Noget kunne tyde på, at efterdønningerne fra corona-krisen og krigen i Ukraine ikke længere plager de globale forsyningskæder i samme grad som tidligere.

I hvert fald viser en ny analyse fra Dansk Industri, at færre virksomheder mangler de fornødne materialer.

Niveauet er højere end i begyndelsen af 2021, men i en pressemeddelelse fastslår Dansk Industri, at de forventer at manglen vil falde yderligere i de kommende måneder.

At virksomhederne nu melder om mere ro på levering af det enorme antal materialer til produktionen er yderst positivt, udtaler Peter Thygesen, som er underdirektør i Dansk Industri, i pressemeddelelsen.

- Ro om de internationale leverancer kommer ikke kun virksomhederne til gode. Det smitter af på priser, leveringstid og forsyningssikkerhed hos de danske forbrugere. Og den gode udvikling fortsætter ifølge analysen i de kommende måneder.

Vigtige mikrochip

Forsyningskrisen ramte for alvor virksomhederne i 2021. Mange steder i verden blev produktionen lammet af corona-restriktionerne, og samtidig opstod der flaskehalse i det globale transportnetværk.

Det ramte mange forskellige typer af virksomheder, men særligt produktionsvirksomheder der laver elektronik, biler og kemikalier har været udfordret.

En af dem er den danske virksomhed Kamstrup, der leverer intelligente løsninger og services til energi- og vandforsyninger. Her er man dybt afhængig af mikrochip, men under krisen brød forsyningskæderne sammen.

- De seneste par år har været kendetegnet ved omfattende forsyningsudfordringer, hvor især leverancen af mikrochips har været en begrænsende faktor for Kamstrup. I løbet af sidste kvartal 2022 har vi dog oplevet en positiv ændring i leverancesituationen, og vi forventer, at den er normaliseret hen imod slutningen af 2023, fortæller Michael Breumsø, Senior Vice President - Supply Chain i Kamstrup.

Tid til LEAN-produktion

Dansk Industri forventer at forsyningskrisen i det store hele vil være helt overstået inden årets udgang.

- Vi håber og tror på, at den positive udvikling fortsætter, og 2023 er sidste krampetrækning af forsyningskrisen. Der vil dog stadig være virksomheder i nogle brancher, som fortsat er udfordret – især dem, hvis leverancer er blevet meget påvirket af krigen i Ukraine, siger Peter Thagesen.

Dansk Industri advarer dog mod at tro at faren er drevet over. I stedet peger organisationen på, at forsyningskriser i fremtiden vil forekomme oftere.

Det samme forventer mange danske virksomheder tilsyneladende. I hvert fald svarer halvdelen af en række adspurgte virksomheder, at de vil udvide lagerbeholdningen, for at imødegå fremtidige forsyningsproblemer.

Også hos Kamstrup forsøger de at gardere sig mod en usikker fremtid.

- Tiden er inde til at tænke i LEAN og robuste forsyningskæder, og som producent, inden for Smart Metering Solutions, er vi i Kamstrup i fuld gang med at finde løsninger på, hvordan vi kan minimere effekten af fremtidige forsyningsforstyrrelser, siger Michael Breumsø.

Analysen fra Dansk Industri er baseret på svar fra mere end 5.000 børsnoterede virksomheder verden over.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062