23948sdkhjf

Regeringen klar med milliardinvestering i kvanteteknologi

Både inden for sundhed, grøn omstilling og cybersikkerhed forventes kvanteteknologi at komme til at spille en afgørende rolle i fremtiden.

Nu skal Danmarks første delstrategi for kvanteteknologi med en milliardinvestering alene i forskning og innovation sikre, at dansk kvanteforskning fortsat er med helt fremme, og at Danmark har de rigtige rammer til at udvikle og anvende kvanteteknologi.

Regeringens ambition er at investere en milliard kroner i forskning og innovation som led i første del af en National Strategi for Kvanteteknologi, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Strategien skal bidrage til, at dansk kvanteforskning fastholder og udvikler en international styrkeposition, og at vi lykkes med at omsætte forskning til nye kvanteteknologiske løsninger på globale udfordringer.

Et centralt initiativ i delstrategien er et strategisk program for forskning og innovation på kvanteområdet. Programmets formål er at sikre et flerårigt fokus på kvanteforskning og innovation og derigennem bidrage til videnskabelige gennembrud for udvikling af kvanteteknologi i Danmark.

Det handler både om at satse på den grundlagsskabende forskning og samtidig bane vejen for den tidlige anvendelse af kvanteteknologi og samspillet mellem forskning og innovation, så man effektivt kan omsætte Danmarks forskningsmæssige position til innovation og anvendelse i samfundet.

Det mener uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund.

- Vi har store ambitioner for udvikling og anvendelse af kvanteteknologi i Danmark. Dansk kvanteforskning er allerede med helt fremme i den internationale elite og nyder stor anerkendelse, men hvis vi skal følge med udviklingen og være med i en stigende global konkurrence om talent, investeringer og viden, er der behov for, at vi gør en ekstra indsats. Især på grund af kvanteteknologiens sikkerhedsmæssige udfordringer. Med denne strategi og milliardinvestering skaber vi gode rammer til at udvikle og anvende kvanteteknologi i Danmark, og vi løfter Danmarks synlighed og engagement på kvanteområdet, lyder det fra ministeren.

I første omgang er der på Finansloven for 2023 afsat 212 millioner kroner til forskning og innovation inden for kvanteområdet, og den samlede investering på 1 milliard kroner i området vil foregå frem til 2027.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094