23948sdkhjf

Startup vil gøre robotintegration lettere

Riact har udviklet en software, der gør det muligt for robotter af forskelligt fabrikat at arbejde sammen

For nyligt kunne den københavnsk baserede virksomhed Riact løfte sløret for et samarbejde med industrikoncernen Phoenix Mecano. Sammen har de lanceret produktet Xtendr, der ved hjælp af Riacts Riflex-software kombinerer Phoenix Mecanos løfte-teknologi med en vilkårlig cobot og griber. Målet har været at skabe en let og intuitiv måde at øge cobottens rækkevidde og arbejdshøjde.

- Phoenix Mecano fik flere og flere forespørgsler fra deres industrikunder, som ville kombinere løfte-teknologien med en cobot. Eftersom det ikke er deres ekspertise, var de på udkig efter en partner, der kunne hjælpe den specifikke opgave, og træde ind på et nyt robotmarked, forklarer Bjarne Grossmann, CEO hos Riact.

Ved at kombinere løfte-teknologien med en cobot, opnår man en række fordele.

- Xtendr er en gamechanger for robotapplikationer. Den giver brugeren friheden til at vælge den bedste cobot og griber til deres behov uanset mærke. Den øger også arbejdsvidden for cobotten, og gør det muligt at løse opgaver, der ellers ville kræve flere cobots eller manuel indgriben, lyder det fra Bjarne Grossmann.

Spinout fra universitet

Samarbejdet med Phoenix Mecano er den foreløbige kulmination på flere års udviklingsarbejde hos Riact.

Virksomheden blev grundlagt i 2019, men har rødder helt tilbage til 2010. Den er grundlagt på ideen om at gøre det lettere for robotter at arbejde og kommunikere sammen, selv om de er af forskelligt fabrikat.

- Jeg kom til Danmark for ni år siden for at lave min ph.d. Jeg har en baggrund inden for computervidenskab, og min opgave var at få robotter til at se ting. Vi arbejdede med forskellige europæiske projekter, og ideen var at integrere robotten på en mobil platform til at udføre pick and place-opgaver på en fabrik i Frankrig sammen med vores partner Peugeot Citroen. I et opfølgende projekt gjorde vi det samme, men med en anden robot, og der indså vi, at det er rigtigt svært at programmere robotter og lave automation, hvis du arbejder med forskellige apparater, fortæller Bjarne Grossmann.

Han byggede derfor en software-prototype sammen med Francesco Rovida, der i dag er CTO hos Riact. Egentlig ville de blot gøre livet nemmere for dem selv i deres forskningsarbejde, men de indså, at den software kunne være nyttig for andre robotintegratorer.

- Jeg sammenligner det tit med 1990’erne, hvor vi fik de første mobiltelefoner, og intet passede sammen. Hver mobiltelefon kom med sit eget operativsystem, sit eget stik og intet passede sammen. Det er det samme i industrien. Denne måde at bruge software til at få tingene til at arbejde sammen, tror jeg er fremtiden. Det, vi i virkeligheden sigter efter, er at standardisere måden at integrere forskellige komponenter og få dem til at tale samme sprog, siger Bjarne Grossmann.

Robotter skal konfigureres til Industri 4.0

For godt et år siden lancerede Riact derfor sin Riflex-software, som kommer i to versioner: Riflex Runtime, som er målrettet producenter, og Riflex Developer som snart lanceres og er målrettet integratorer.

- Vi befinder os i en tid hvor produktionsindustrien ændrer sig hurtigt hvilket giver os en række spændende udfordringer. Nøgleordet er selvfølgelig Industri 4.0. Du har masse-tilpasning af produkter. Ofte vil du producere just in time, så du har brug for robotsystemer, der er konfigureret til det krav. Du skal kunne ændre tingene hurtigt med nye konfigurationer for at tilføje nye produkter, og disse typer af automationssystemer, der bruger robotter, og vores software er yderst konfigurerbare, og det gør dem meget tilpasningsdygtige, fortæller Bjarne Grossmann.

Her I begyndelsen har Riact fokuseret på robotter fra Techman, Universal Robots, ligesom man understøtter gribere fra OnRobot, Robotiq og Schunk.

Opruster i udvikling og salg

For Riact er samarbejdet med Phoenix Mecano et gennembrud[1] og en god mulighed for at få virksomhedens software ud til en bredere kreds. Den kommende tid kommer generelt til at stå på en øget kommercialisering af Riflex-softwaren.

- Vi ansætter lige nu og udvider vores udvikler-team for at skubbe produktet fremad. Det, vi arbejder på lige nu, er at etablere basale skabeloner til opgaver som for eksempel pick & place, maskinbetjening og palletering, der kan tilpasses forskellige scenarier. Derudover leder vi efter kunder, som vil lade os integrere vores teknologi, så vi kan bevise, at den virker, siger Bjarne Grossmann.

- Næste år øger vi vores salgsstyrke. En stor milepæl bliver at introducere vores Riflex Developer-software i første eller andet kvartal næste år. Det giver integratorer mulighed for at implementere løsninger selv. Det bliver også et vigtigt skridt for os næste år at understøtte flere og flere robotmærker, fordi det også skaber øget værdi for integratorerne, slutter Bjarne Grossmann.

Nedenstående video er produceret af Riact, og præsenterer virksomheden teknologi:

RiFLEX Runtime: An Introduction

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11