23948sdkhjf

Politikere vil give skattefradrag til reparation af elektronik

Et nyt skattefradrag til reparationer af brugt elektronik skal modvirke overforbrug, foreslår De Radikale

Det skal bedre kunne betale sig at få repareret brugte telefoner, hvidevarer og tekstiler end at købe nyt.

Det mener De Radikale, der derfor vil indføre et nyt reparationsfradrag. Her skal udgifter til reparationer kunne trækkes fra ens skattebetaling på lige fod med håndværker-, service- og kørselsfradrag.

Sådan lyder det fra partiets finans- og klimaordfører, Samira Nawa.

- Den brug og smid væk-kultur, vi har nu, skal vi til livs, siger hun.

Forslaget er en del af partiets finanslovsudspil, der præsenteres mandag.

Med reparationsfradraget vil De Radikale sætte ind mod en del af det danske klimaaftryk, der ikke opgøres i statistikkerne.

Udledningen af drivhusgasser som konsekvens af danskeres forbrug af varer tæller ofte ikke med i de danske klimamål, fordi produktionen foregår i et andet land.

- Vi taler meget om 70-procentsmålsætningen, men det relaterer sig ikke til det overforbrug, vi har, hvor udledningerne finder sted i udlandet, siger Samira Nawa.

Partiet vil derfor forsøge at skabe en incitamentsstruktur, der skal rykke ved det klimaaftryk, der foregår uden for Danmarks grænser.

Samira Nawa understreger, at partiet ikke kun vil drive en bæredygtig adfærd med gulerødder i form af skattefradrag. CO2-afgifter skal også presse på adfærdsændringer fra den anden side.

- Det, jeg som politiker hører meget, når jeg taler med folk, er en stor efterspørgsel på, hvad man som forbruger kan gøre for at handle grønnere.

- Der er det her et meget konkret eksempel på, hvordan vi politisk kan indrette rammerne, så det bliver nemmere for det enkelte individ at træffe det grønne valg.

De Radikale har ikke udformet den konkrete model for, hvordan det nye fradrag skal sættes op. Det vil de overlade til Skatteministeriet i tilfælde af, at forslaget en dag skulle blive en realitet.

Samira Nawa forventer dog ikke, at det vil være særlig kompliceret, da der allerede er en række andre fradragsordninger.

Partiet har i finanslovsforslaget sat 100 millioner kroner af til reparationsfradraget. Det er ikke en fastlåst størrelse, for hvis forslaget eksempelvis skal testes af med kun at inkludere hvidevarer i begyndelsen, vil beløbet kunne være mindre.

Partiet har til hele sit finanslovsforslag anvist en finansiering på omkring otte milliarder kroner, blandt andet opnået ved at afskaffe seniorjobordningen.

/ritzau/

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156