23948sdkhjf

Rekord-kvantecomputer bliver etableret på dansk jord

En af Europas største åbne kvantecomputere er nu under udvikling på Niels Bohr Instituttet i København.

Kvantecomputeren, der er en del af projektet DanQ, vil rumme fem gange så mange kvantebits som den næststørste af sin art på dansk grund på nuværende tidspunkt, og der findes kun en håndfuld åbne kvantecomputere af tilsvarende størrelse i hele verden.

- Hvis kvantecomputeren i fremtiden skal kunne løse nogle af den type problemer, vi håber, så er det absolut nødvendigt, at vi forbedrer både vores evne til at kontrollere kvantebits og vores forståelse af, hvad kvantecomputere er gode til. Derfor er det helt centralt at få etableret en platform som denne, hvor vi kan bidrage både til forskning og udvikling af alle kvantecomputerens elementer, udtaler Morten Kjaergaard, associate professor ved Niels Bohr Institutet, forsker i kvanteinformationsfysik og projektleder på DanQ, i en pressemeddelelse.

I pressemeddelelsen giver uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund, udtryk for, at kvanteteknologien i det lange løb kan gøre en forskel på blandt andet sundheds- og klima-området.

På grund af relevansen for netop sundhedsområdet, kommer DanQ-projektet til at arbejde sammen med blandt andet Steno Diabetes Center og Herlev og Gentofte Hospitaler. Ligeledes er den danske kvantevirksomhed Kvantify en del af samarbejdet.

- Sektorspecifikke løsninger er hjørnestenen i vores strategi. Ved at arbejde tæt sammen med partnere som Ørsted og Herlev Hospital søger vi at forstå og adressere de unikke udfordringer og muligheder, der præsenterer sig i hver sektor, udtaler CEO hos Kvantify, Hans Henrik Knudsen.

Om DanQ-projektet

  • Femårigt projekt startet 1. maj, der skal etablere og teste en af Europas største åbne kvantecomputere, hvor alle komponenter kan åbnes, undersøges og udvikles.
  • Forskere fra Niels Bohr Instituttet, Center for Mathematics of Quantum Theory og Aarhus Universitet er del af projektet.
  • Desuden er flere dele af erhvervslivet, offentlige institutioner og kvantevirksomheder del i projektet. Det drejer sig om Kvantify, QDevil/Quantum Machines, Ørsted Wind Power og Herlev og Gentofte Hospital.
  • Innovationsfonden har støttet DanQ med 39,6 millioner kroner, og det samlede budget over fem år lyder på 53,2 millioner kroner.

Kilde: Innovationsfonden

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08