23948sdkhjf

SystemTeknik sætter strøm på Afrika

En studietur til Uganda i december 2012 giver nu konkrete resultater for den nordjyske virksomhed.
I første omgang er målet at forsyne store dele af en fattig fiskerlandsby i Uganda med strøm. Meningen er også, at SystemTeknik skal bygge anlæg andre steder - og tjene penge på deres satsning.

- Det giver en rigtig god mavefornemmelse, at man kan lave forretning på noget, som gavner miljøet, og som er med til at højne levestandarden, siger direktøren i SystemTeknik, Karsten Ingemann Pedersen.

I dag bruger de fattige ugandere penge på dyr petroleum til forurenende lamper. Hver gang deres mobiltelefoner skal lades op, koster det også penge. Madlavningen foregår over bål, og brænde er heller ikke gratis. Så der er penge at spare for uganderne.

- Vi har regnet på det, og de første tre år, hvor anlæggene skal betales, vil de spare 10-15 procent i forhold til deres nuværende udgifter. Senere er det omkring 50 procent, siger Carsten Ingemann.

Den 6. juni kiggede udviklingsminister Christian Friis Bach forbi SystemTeknik, og han var begejstret for det, han så:

- Uden elektricitet kan de mennesker ikke komme ud af fattigdommen. Og vi får aldrig den elektricitet ud til de fjerneste landsbyer, med mindre vi har løsninger som dem her, så det er rigtig opmuntrende at se, siger ministeren.

SystemTeknik har fået økonomisk støtte til det første anlæg af netværksvirksomheden Access2innovation, som også arrangerede turen til Uganda i december. Men de næste anlæg – og der er allerede tre på tegnebrættet – skal SystemTeknik selv stå for sammen med afrikanske partnere, og som direktøren siger:

- Det er bare med at komme i gang!
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079