23948sdkhjf

Fra tocifret milliontab til kæmpeoverskud: - Vi er blevet klogere

Da Ivan Gam overtog Dantrafo i 2009 stod både transformerproducenten og resten af verden midt i finanskrisen.

Virksomheden kom ud af 2009 med et underskud på 10 millioner kroner, men meget vand er løbet gennem åen siden da.

De seneste fem år har Dantrafo samlet lavet overskud på over over 65 millioner kroner, og det er stadig selvsamme Ivan Gam, der både ejer og leder virksomheden fra Lemvig.

- Dengang dykkede omsætningen kraftigt, men det gjorde de faste omkostninger ikke. Så det første behov var at få omkostningsniveauet ned, siger Ivan Gam.

Det gjorde han blandt andet ved at skære betragteligt i funktionærstaben, fortæller han, og så blev det besluttet at lukke den daværende fabrik i Horsens, så de på dansk grund kun havde produktion i Lemvig.

Gælden er væk

Udviklingen siden kan karakteriseres som et sandt væksteventyr, men den er ikke kommet af sig selv. Ifølge Ivan Gam har det især været et fokus at have det lange perspektiv for øje og ikke tænke kortsigtet.

- Det handler om at have det lange lys på og fokusere på de kunder, vi producerer for, siger Ivan Gam.

Han fortæller, at Dantrafo dengang i 2009 var gældstynget. Frasalget af fabrikken i Horsens - der i øvrigt tog seks år at få på plads - har været med til at rette op på den del, men en støt stigende omsætning og indtjening har også gjort sit.

Det betyder, at Dantrafo ikke længere er gældsat. Det har gjort det væsentligt lettere at udvikle virksomheden, fortæller Ivan Gam.

- Nu skal vi ikke i banken med hatten i hånden for at sætte noget i gang, siger direktøren.

Det er blandt andet derfor, Dantrafo har kunnet etablere en ny fabrik i Kina med fokus på nyere og mere langsigtede teknologier, fortæller han.

Har skudt forkert

Alt imens der blev tyndet ud på kontorerne for omkring 15 år siden, så har det modsatte været tilfældet siden da.

Ivan Gam fortæller, at cirka halvdelen af de daværende medarbejdere på kontorerne i Kina stadig er tilbage fra dengang, og også i Danmark og Sverige har Dantrafo arbejdet med at have en fast kerne af nøglemedarbejdere.

- Det skaber kontinuitet, at vi har mange af de samme folk. Det gør, at vi ved, hvor vi har hinanden og deler værdier, siger Ivan Gam.

Direktøren er dog ikke bleg for at erkende, at der også gennem tiden er blevet ramt forkert i nogle satsninger. Og det skal der fortsat være plads til.

- Vi har også skudt forkert nogle gange, og det er vi blevet klogere af. Vi er stadig klar til at skyde efter noget, selvom der er risiko for, det ikke er det rigtige. For en af tingene, der skal være med til at drive os, er en nysgerrighed for at se, hvad nye teknologier kan bruges til, siger Ivan Gam.

Dantrafo A/S
Regnskabsår 2023 2022 2021 2020 2019
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 20,8 19,8 16,8 11,0 9,8
Resultat af primær drift 10,4 12,0 8,5 4,0 3,3
Resultat før skat 23,6 23,8 10,2 8,4 6,5
Årets resultat 21,5 21,5 8,6 8,1 6,0
Balancestatus 98,9 91,5 67,8 48,7 46,3
Egenkapital 77,2 58,0 39,8 31,8 25,3
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095