23948sdkhjf

- Hos os hedder det Danchell-lean

Lean-tema: Det er ikke vigtigt for elektronikvirksomheden Paul E. Danchell, at alt er lean som det sagnomspundne Toyota-lean. Det skal tage udgangspunkt i den enkelte fabriks virkelighed, mener produktionschef.
- Ja, jeg er nok stor tilhænger af lean, men ikke fanatisk lean, hvor man bruger japanske ord og de helt rigtige værktøjer. Jeg er tilhænger af sund fornuft, siger Søren Sandesen, der er produktionschef hos Paul E. Danchell i Jyderup.

Den vestsjællandske elektronikvirksomhed er med på lean-bølgen, men på sin egen måde, siger Søren Sandersen.

Som produktionschef gik han i gang med at implementere lean-filosofien hos Paul E. Danchell, da han tiltrådte for fire år siden, men tankesættet var slet ikke nyt for produktionschefen, som tidligere har arbejdet for Brüel & Kjær.

Den konkrete virkelighed
For lean-implementering – eller ”sund fornuft med forståelse for, hvad der er værdi og spild”, som han egentlig helst kalder det – skal ifølge Søren Sandersen gribes an, så det passer til en virksomheds konkrete virkelighed, for det er vigtigt, at hele organisationen selv forstår, hvad projektet går ud på.

- For os handlede det især om, at det var spild at lade ting stå og vente til, at et helt trin i produktionen var færdigt, så vi kunne gå i gang med næste trin. Eller at lade være med at sætte en produktion i gang, hvis vi ved, at vi mangler en komponent, for det giver ekstra arbejde at skulle montere en komponent, som ankommer længe efter, at det øvrige arbejde er færdiggjort, fortæller han og fortsætter:

- Eller hvis man opdager, at man er nødt til at håndmontere nogle komponenter, som ikke kan maskinmonteres. Så løser man problemet, så man ikke har samme problem næste gang.

Vil være selvkørende
Kernen i de tiltag, man har gjort hos Paul E. Danchell er i sig selv meget lean-agtige, mener han. Fremhæv værdierne mindsk spildet.

- Når man har forstået, hvad der er kundeværdi, så ser man også spildet, og man kan gå i gang med at anvende værktøjerne.

For ud over at være konkret og virkelighedsnær, så mener han også, at de bagvedliggende principper skal forstås.

- Jeg synes ofte, man har set, at en konsulent er kommet ind i en virksomhed og indført nogle værktøjer, men hvor man ikke har forstået, hvad det er, man implementerer. Vi har med vilje valgt ikke at hente en konsulent til at gøre det for os. Vi ville være selvkørende.

Hjælp har Paul E. Danchell dog fået af en lean-konsulent fra Dansk Industri, og så har man haft gode erfaringer med kurset "Høst de lavthængende frugter", som Metal og Maskinindustrien, underorganisationen i DI, arrangerer.

Artiklen er en del af temaet Lean.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.567