23948sdkhjf

Tre projekter skal reformere genbrug af elektronikaffald

Miljøministeren og industrien vil genbruge sjældne jordarter og har derfor startet tre projekter.
Miljøministeren vil øge incitamentet for bedre miljørigtigt designet elektronik. Derfor er det i samarbejde med erhvervslivet blevet besluttet at starte tre projekter. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi skal blive bedre til at udnytte de mange værdifulde materialer i vores elektronik. I dag genanvender vi under 5 % af de sjældne jordarter, der bruges i alt fra displays til vindmøller og elbiler. Derfor skal vi lære at designe elektronik, der nemt kan skilles ad, så vi kan bruge materialerne igen i nye produkter, siger miljøminister Ida Auken i pressemeddelelsen.

15 millioner
Miljøministeren og producenterne er blevet enige om at starte tre nye projekter i løbet af 2014-16. Producenterne har påtaget sig at finansiere gennemførelsen af projekterne, som vil koste 15 millioner kroner over de tre år. Der er fokus på miljørigtigt design, udvikling af teknologier til at adskille, sortere og genanvende de værdifulde materialer i elektronikskrot samt målrettet indsats for mere indsamling, når de mulige kilder er identificeret.

Stor rejse
Projektet får også opbakning fra Foreningen af producenter og importører af Elektriske Husholdningsapparater (FEHA).

- Hvidevarebranchen står for ca. 60 pct. af dagens elektronikskrot i Danmark. Vi ser en stigende interesse for genbrug af gamle materialer i nye produkter - og ser det danske projekt som et beskedent første skridt i en stor rejse, som industrien skal ud på, siger direktør Henrik Egede, FEHA,

Aftalen er lavet mellem miljøministeren og Dansk Industri, FEHA, DI ITEK, DI Handel, Branchen Forbruger Elektronik, Elretur, European Recycling Platform og Lyskildebranchens WEEE Forening.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094