23948sdkhjf

AAU-forsker skaber optisk teknik til fremtidens superchips

Professor Sergey Bozhevolnyi har ved hjælp af nanoteknologi og optiske metoder udviklet en teknik til brug i fremtidens superhurtige computerchips.
Sergey Bozhevolnyis forskningsteam på AAU har i samarbejde med andre europæiske universiteter haft succes med at udvikle en meget effektiv måde at styre plasmon-polaritonerne på. Det påtænkes at tilføre en elektronisk chip et ekstra lag, så de elektriske signaler kan bevæge sig hurtigere gennem systemet. Dette ekstra lag bliver et optisk lag, hvor et elektrisk signal bliver overført til et optisk signal i form af plasmon-polaritoner, der vil løbe hurtigt i uendeligt små baner. Det er lykkedes forskerne at firdoble effektiviteten af integrerede optiske kredsløb baseret på plasmon-polaritoner.

Bozhevolnyi, der er en af de mest citerede danske forskere inden for nanoteknologi, er med til at skabe grundlaget for design og fremstilling af revolutionerende komponenter til optiske computerchips. I dag anvendes chips med elektriske signaler, men når teknologierne er klar, vil avancerede chips endvidere operere med optiske signaler. En af fordelene er, at lys løber hurtigere end elektroner, og at man på denne måde kan overføre væsentligt større datamængder.

Kilde: Aalborg Universitet – http://www.aau.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078