23948sdkhjf

Direktør: - Man må glæde sig over det, der allerede er i kassen

Med den nyligt landede IMO-aftale ved direktøren, at ordrenen til den grønne omstilling er på vej. Spørgsmålet er bare hvornår

Man skal ikke være alt for bekymret.

Det har direktøren i elektronikproducenten Deif efterhånden lært gennem årene som direktør.

Ganske vist er mange konkurrenter trådt ind på Deifs banehalvdel og byder sig til med styring og komponenter til den grønne omstilling af skibsfarten.

Christian Nielsen og resten af virksomheden må derfor kæmpe benhårdt for kunderne, fortæller han til Electronic Supplys søstermedie Søfart.

- Jeg har lært, at man må glæde sig over det, der allerede er i kassen. Og være mindre bekymret for, hvad der kommer, selvom man selvfølgelig altid skal være klar til at justere, siger Christian Nielsen i et interview med Søfart.

- Det lyder jo lidt kortsigtet. Men jeg tror på, at det kortsigtede klæder en på til at være langsigtet, fordi man ved, hvad man har råd til at udvikle, når vi kender retningen og målet, siger han.

Og lige nu går det ret godt, siger han.

Virksomheden har netop afleveret årsregnskab for 2024, som for fjerde år i træk viste en vækst i omsætningen. Fra 2023 til 2024 er toplinjen vokset syv pct., og barren sidder endnu højere for 2025.

- Vi holder skruen i vandet og vil gerne nå 15 pct. vækst i år. Status her i maj er, at vi ligger rigtig godt til at nå det mål, siger han.

Søfarten bør være stolt

Deif leverer blandt andet elektronik til verdens skibe og sidder på 40 pct. af markedet målrettet alt fra lystyachter til de helt store tankskibe samt til offshoreinstallationer. Den grønne omstilling fylder mere og mere i Deifs forretning, fordi grøn skibsfart er noget, der for alvor er kommet ind på redernes lystavler, som Christian Nielsen udtrykker det.

Derfor har man fra fabrikken i Skive også holdt godt øje med, hvordan IMO-forhandlingerne tog form tilbage i april.

IMO står for International Maritime Organization og er organiseret under FN.

Medlemslandene - uden USA - indgik en ny aftale i IMO's komité for havmiljøbeskyttelse, MEPC, blandt andet omkring et kvotesystem for udledninger og en udfasning af fossile brændstoffer. En aftale, der skal stemmes endeligt igennem til efteråret.

- Hvis vi antager at det hele bliver stemt igennem, og det går som vi håber, så er det et meget positivt udfald af IMO-forhandlingerne og noget, hele skibsfarten kan være stolt af. Det er den eneste sektor, der er kommet så langt globalt på det grønne område, siger han.

Aftalerne rimer godt på Deifs forretning, der bidrager med elektronik og styringssystemer til blandt andet elektrificerede fartøjer. Elektrificeringen er godt i gang verden over på især mindre fartøjer på kortere distancer, mens de helt store satsninger udi metanol og ammoniak ikke skyder samme fart.

Blandt andet fordi branchen stadig afventer et klart signal om en retning fra organer som EU og IMO.

Kender fremtiden

Men det er en god nyhed for leverandørerne, at omstillingen allerede er i gang i mindre skala. Også selvom der mangler de sidste flueben fra IMO.

- Det gode er, at energioptimering allerede er på lystavlen. Den gamle målsætning om reduktion på 30 pct. inden 2030 har eksisteret længe, så mange har allerede fokus på at optimere den flåde, de har, siger han.

- Det betyder, at branchen er langt fremme på elektriske både og er godt rustet der. Så kan man senere tage stilling til nye brændstoffer i nybygninger, hvor man kan tænke energioptimering ind fra starten af designprocessen, siger Christian Nielsen.

Men de manglende politiske brikker betyder også, at man som leverandør står lidt i venteposition.

- Det er hårdt, fordi rederne snakker mere om omstilling, end de rent faktisk handler på den. Men vi ved, at ordrerne kommer. Vi ved bare ikke hvornår, siger Christian Nielsen.

- Opgaven er at holde sig robust så længe, så man kan byde ind, når ordrerne kommer. Det er faktisk super privilegeret, at man har en klar ide om, hvordan fremtiden bliver, siger han.

Foruden den maritime branche består en stor del af Deifs forretning i produktion og udvikling af styringer til solcelle- og vindanlæg.

Virksomheden har hjemme i Skive nær Limfjorden og har over 500 ansatte på verdensplan.

Deif har gennem mange år været ejet af Toke Foss, der også har været direktør og i dag er formand for bestyrelsen. I dag ejes størstedelen af virksomheden af hans børn.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078