23948sdkhjf

Forbudte solceller brød stærkstrømsreglerne

Fem solcelleprodukter skal fjernes omgående fra markedet på grund af lovstridige sikkerhedsmanualer.
37 milliampere i stedet for den maksimalt tilladte værdi på seks milliampere. Så stort et mål igennem inverteren målte Sikkerhedsstyrelsen i et solcelleanlæg, som sammen med fire andre netop er blevet trukket fra markedet.

Salgsforbuddene udstedes nu, fordi Stærkstrømsbekendtgørelsen påbyder, at man anvender et fejlstrømsanlæg af typen B, hvis værdien overstiger seks milliampere, og det krav kunne fem solcelleanlæg ikke overholde.

Påbuddene er udstedt til Blue Solar, Grøn Sol, KM Solar, Nordisk Solenergi og Solar River, som omgående har fået besked om at trække deres invertere fra markedet, indtil manualerne indeholder en korrekt vejledning om fejlstrømsbeskyttelse.

- Tjek lige for en sikkerheds skyld
Sikkerhedsstyrelsens gennemgang kan ifølge styrelsen berøre op imod 46.000 solcelleinstallationer, men det er umuligt at sige, nøjagtigt hvor mange installationer, hvor der ikke er installeret et korrekt fejlstrømsanlæg.

- Men derfor siger vi nu til ejerne, at de hellere må kontrollere, om de nu også har en korrekt installation, siger Dorthe G. Rasmussen, som er pressechef i Sikkerhedsstyrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen har målt, at der løber mere seks milliampere igennem inverteren ved de testede solcelleanlæg, og ifølge statens stærkstrømsbekendtgørelse betyder det, at anlæggene skal installeres med fejlstrømsafbrydere af typen B, men de testede produkter har udstyret med afbrydere af typen A.

Sikkerhedsstyrelsens advarsel og påbud er udkommet med mere end en uges forsinkelse, og det er sket efter tovtrækkeri med branchen.

Konflikt og forsinkelse
I sidste uge trak Sikkerhedsstyrelsen sin oprindelige udmelding, mens den lå klar i affyringsrampen, og DS Håndværk & Industri advarede i den forbindelse mod, at man skræmte alle solcelleejere unødigt.

Også Flemming Kristensen, formand for Dansk Solcelleforening, er enig med DS Håndværk & Industri. Han udtaler i dag til Berlingske Business, at der ikke er ”harmoni mellem fabrikanternes og Sikkerhedsstyrelsens vurdering af, hvilken fejlstrømsafbryder, der skal bruges,” og mener i den forbindelse, at forhandlerne kun kan forholde sig til fabrikanternes anbefalinger.

- De her anlæg står i enorme antal i Tyskland, og der har mig bekendt aldrig været problemer, siger han til Berlingske Business.

Dorthe G. Rasmussen afviser, at man skræmmer solcelleejerne unødigt.

- Vi opfordrer bare forbrugerne til at tjekke, om de har den rigtige installation.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047