23948sdkhjf

Høreapparatproducenterne ruster sig til forventet vækst

Optimismen for 2013 trives hos de danske høreapparatproducenter, selv om det seneste regnskabsår gav et samlet knæk på indtjeningssiden.
De danske høreapparatproducenter ruster sig i øjeblikket til yderligere vækst efter et 2012, som for første gang i flere år gav et knæk på kurven over indtjening.

Således viser periodemeddelelserne for tredje kvartal fra både GN ReSound og William Demant, at begge høreapparatproducenter har oplevet vækst i omsætningen, mens bundlinjerne forventes at overstige niveauet fra sidste år.

Hos GN ReSound er der konkret tale om en fremgang i omsætningen på 13 procent i forhold til den tilsvarende periode i det forgangne regnskabsår, mens indtjeningen (EBITA) blev forbedret med 51 procent til 208 mio. kr.

- I 2013 vil man komme til at se en betydelig stigning på bundlinjen hos GN ReSound, fastslår Michael Bjergby, der er senior director for IR, Communications, CSR & Treasury hos GN Store Nord, over for Electronic Supply.

Han peger på, at GN Store Nord alene i løbet af 2012 afholdt udgifter på 230 mio. kr. til det såkaldte SMART-omstruktureringsprogram, mens en udskudt lancering af nye produkter i 2012 kostede omsætning hos William Demant.

Widex fastholder ambitionsniveau
Så mens GN ReSound altså lover gode nyheder ved præsentationen af årsregnskabet for 2013 i februar næste år, glæder man sig hos William Demant over, at september bød på betydelige produktlanceringer inden for midtprissegmentet, så koncernens tre høreapparatbrands alle lancerede nye konkurrencedygtige løsninger her.

Endelig befinder Widex sig fortsat i en omstruktureringsproces, som ventes at kunne aflæses også i 2013/14-regnskabet, og som i sidste måned affødte en meddelelse om, at cirka 85 ansatte i Danmark står foran en fyring.

Widex kan dog glæde sig over at have sat navn på en ny direktør i form af Jørgen Jensen, mens ambitionerne i investerings- og aktivitetsniveauet i forhold til både udvikling, salg og markedsføring er fastholdt.

Mere velfærd er en fordel
- Det er karakteristisk for resultaterne i 2012, at der har været engangsbegivenheder for alle virksomhederne, siger Michael Bjergby om den generelle udvikling, før han tegner de store linjer for branchen op:

- Uanset om det går op eller ned med makroøkonomien, så forventer vi at præstere en solid og stabil vækst. Alene den demografiske udvikling viser, at der kommer flere ældre, som oven i købet får flere penge til at købe høreapparater. Og med flere penge og mere velfærd følger også mere lydforurening for eksempel af den slags, man får ved at bruge iPhones til at høre høj musik og så videre. Høretab er kort sagt slid, så hvis du bliver gammel nok, kan du lige så godt vænne dig til tanken om, at du nok skal have et høreapparat.

Den tanke mangler dog endnu at indfinde sig hos størstedelen af verdens potentielle brugere, for selv om det globale salg på 10 år er steget med 67 procent, ventes det globale salg af høreapparater i 2013 at lande på blot 10 mio. enheder.

Tallet skal ses i forhold til, at det alene i USA er 36 mio. amerikanere, som lider af høreproblemer, ifølge det nationale amerikanske institut for døvhed og andre kommunikationsproblemer (NIDCD), mens det anslås, at der på nuværende tidspunkt er omkring 500 millioner mennesker på verdensplan, som har et høretab.

Fakta: Bag om tallene

De tre danske høreapparatsproducenter, GN Resound, Widex og William Demant, præsenterede alle stigende omsætninger i deres seneste årsrapporter. Samlet steg omsætningen i branchen fra 14,5 mia. kr. i 2011 til 15,6 mia. kr. i 2012*.

En analyse af producenternes resultater viser dog, at indtjeningen ikke fulgte med omsætningen i 2012. Således faldt det samlede primære resultat i branchen med 24 procent i 2012 - fra 2,3 mia. kr. i 2011 til 1,7 mia. kr. i 2012.

Faldet er båret af tilbagegang hos alle tre producenter, men Widex gør sig især bemærket ved et negativt resultat af primær drift på 170 mio. kr. i 2012 mod et overskud på 181 mio. kr. i 2011. For Widex' vedkommende skyldes det negative resultat dels omkostninger til omstruktureringer samt en amerikansk patentsag, der kostede 120 mio. kr.

GN Resound opnåede et primært resultat på 389 mio. kr. i 2011, men måtte altså sande et fald på 147 mio. kr. i 2012, hvor resultatet blev 242 mio. kr. Endelig faldt William Demants primære resultat fra 1.709 mio. kr. i 2011 til 1.653 mio. kr. i 2012.

* = Widex opererer med skæve regnskabsperioder, hvorfor tallene er fra 2012/2013-regnskabet.

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097