23948sdkhjf

Stigende forventninger hos industrien

Positive vurderinger af ordrebeholdningen hos industriens virksomheder trækker Danmarks Statistiks sammensatte konjunkturindikator op.
Den sammensatte konjunkturindikator for industrien steg fra 7 i oktober til 10 i november. Det er især industriens vurdering af ordrebeholdningen, som steg fra 2 i oktober til hele 17 i november, der trækker den samlede indikator op.

Produktionsforventningerne steg fra 20, som den har ligget på de sidste to måneder, til 21 i november. Fra juni til august lå denne indikator på 8, og alt andet lige er det positivt, at stigningen ser ud til at have bidt sig fast.

Den tredje og sidste underindikator, vurdering af færdigvarelagre, er steget fra 3 i oktober til 9 i november, og påvirker altså den sammensatte konjunkturindikator negativt.

Hos investeringsgodeindustrien, som blandt andet inkluderer maskiner til produktion, finder man de mest positive forventninger til produktion og beskæftigelse, mens forventningerne til salgspiser er negative.

DI: Økonomien går en bedre tid i møde
Hos DI glæder man sig over, at konjunkturtallene stemmer fint overens med deres prognose om en beskeden vækst i 2013 på 0,3 procent. DI forventer desuden, at væksten vil være på 1,5 procent i 2014 og 1,7 procent i 2015.

- Dagens (torsdagens, red.) tal stemmer fint overens med vores seneste prognose, for der er god grund til at tro på, at økonomien går lidt bedre tider i møde, men nogen imponerende vækst er der ikke udsigt til, siger økonomisk konsulent hos DI Mathias Secher, der også ser positivt på konjunkturindikatorens udvikling:

- De her tillidsindikatorer ligger efterhånden ganske pænt. I hvert fald i serviceerhvervene og industrien. Vi er ikke på noget historisk højt niveau, men sammenlignet med de sidste par år, ser det fornuftigt ud, siger Mathias Secher, og uddyber:

- Så må vi jo bare håbe, at indikatorerne holder, og vi rent faktisk kommer til at se en fortsættelse af den begyndende fremgang i økonomien, som vi har set siden i sommer.


Danmarks Statistik skriver om udviklingen:

" Gunstig vurdering af ordrebeholdningen
Det sæsonkorrigerede nettotal for produktionsforventninger var uændret 21 i november ligesom i oktober. I november sidste år var tallet 5.

Industriens vurdering af ordrebeholdningen var 17 i november mod 2 i oktober og nul i november sidste år. Disse og de efterfølgende tal er ikke sæsonkorrigerede.

Vurderingen af færdigvarelagrene var 9 ved november måneds start mod 3 i oktober og 1 i november sidste år.

Faldende forventninger til produktionen
Det ikke-sæsonkorrigerede nettotal for forventningerne til produktionen er faldet fra 19 i oktober til 10 i november. Forventningerne til udviklingen i beskæftigelsen er uændret 5 i november. Forventningerne til salgspriserne er steget fra minus 9 i oktober til minus 8 i november.

Positive forventninger i investeringsgodeindustrien
Investeringsgodeindustrien (fx maskiner til produktion m.m.) markerer sig med de mest positive forventninger til produktion og beskæftigelse. Forventningerne til salgspriser er negative.

Mellemproduktindustien (fx kemiske produkter) viser positive forventninger for salgspriser, uændrede forventninger til produktion og negative forventninger til beskæftigelse.

Fremstilling af varige forbrugsgoder (fx møbler) har de mest negative forventninger til produktion og beskæftigelse og uændret forventninger til salgspriser.

Fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder (fx fødevarer) har positive forventninger til produktion og beskæftigelse, men de mest negative forventninger til salgspriser"

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094