23948sdkhjf

DI: Skat bremser produktiviteten i mindre virksomheder

Det skal være meget mere attraktivt at skyde penge i mindre og mellemstore danske virksomheder, mener Dansk Industri.
Derfor foreslår Dansk Industri nu, at beskatningen på indkomsten fra aktier skal være lavere og mere simpel. Det vil ifølge DI øge tilskyndelsen til at investere i mindre virksomheder, så de kan øge deres vækst og produktivitet.

- Det er et stort problem for vores mindre virksomheder, at den øverste skat i Danmark på indkomsten fra aktier er OECD’s højeste. Den høje og indviklede aktiebeskatning betyder, at investorer ofte vælger MMV’erne fra. Virksomhederne har brug for kapital til nyt og bedre udstyr, så de kan blive mere produktive, siger DI’s administrerende direktør Karsten Dybvad.

DI præsenterede forslaget onsdag på organisationens konference for mindre og mellemstore virksomheder i overværelse af 300 politikere og erhvervsfolk samt erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

Skatteregler er uigennemskuelige
Baggrunden for forslaget er, at de mindre og mellemstore virksomheder ifølge en ny analyse fra DI investerer mindre og generelt har sværere ved at få finansiering end større virksomheder. Samtidig er det svært for investorerne at gennemskue skattereglerne på området.

DI foreslår derfor, at reglerne forenkles, og at skatten på afkastet af aktieinvesteringer sættes ned fra maksimalt 42 procent til maksimalt 33,6 procent. Til sammenligning beskatter Sverige den slags afkast med højst 30 procent.

- Hvis vi skal have produktiviteten i vejret i de mindre og mellemstore virksomheder, kræver det øgede investeringer. Men det er gået den forkerte vej med investeringerne de senere år, siger Karsten Dybvad.

Administrative byrder tynger
På konferencen kom det også frem, at en stor del af de mindre og mellemstore virksomheder, som udgør 90 procent af dansk erhvervsliv, oplever, at administrative byrder tager tid, som de ellers kunne have brugt på at udvikle virksomheden.

- Jeg synes, det er tankevækkende, når vi hører, at 40 procent af de mindre og mellemstore virksomheder i DI’s MMV-panel mener, at administrative byrder stadig tynger dem. Vi har jo arbejdet med dette i årevis. Derfor skal regeringen tage et grundlæggende opgør med administrativt bøvl og byrder og sætte gang i en samlet strategi for regelforenkling i Danmark, siger Karsten Dybvad.

Konferencens tema var ”Tag springet”, men der er for få mindre og mellemstore virksomheder herhjemme, der tager springet ud på eksportmarkederne. De mindre virksomheder kommer ifølge en analyse fra DI til at få en mindre fremgang i eksporten end de større virksomheder. De kollektive eksportfremstød er et vigtigt redskab til at styrke de mindre virksomheders eksport. Men potentialet er langt større, end vi ser i dag. Derfor foreslår DI, at de kollektive eksportfremstød nytænkes, så vi får mere eksport for pengene.

På konferencen præsenterede DI også en storstilet produktivitetsindsats, som i det kommende års tid skal nå ud til 2.500 danske virksomheder. 1.000 af disse virksomheder skal opnå mærkbare resultater.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125