23948sdkhjf

Neutronkanon bliver ingen guldgrube for danske virksomheder

Selvom Danmark skyder godt to mia. kr. i det 15 mia. kr. dyre byggeri af verdens største neutronfacilitet, European Spallation Source, der skal bygges i Lund i Skåne, vil danske virksomheder kun få småpenge ud af samarbejdet.
Det skriver Ingeniøren.

Det fremgår således af et svar fra uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen til Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg, at danske forskningsinstitutioner og danske virksomheder kun skal forvente, at der bliver indgået samarbejdsaftaler med European Spallation Source, ESS, til en værdi af 100-140 mio. kr.

Ifølge Ingeniøren har folketingsudvalget stillet en række spørgsmål til ministeren omkring Danmarks kontraktmæssige forpligtelser efter, at det er kommet frem at blandt andet danske Danfysik, der er førende inden for leverancer til store forskningsanlæg verden over, vil få svært ved eksempelvis at levere dele til acceleratoranlægget til ESS, da andre lande har udtrykt ønske om at levere dette anlæg som en betaling af deres andel af ESS.

Denne form for in-kind betaling i stedet for kontanter er ifølge Ingeniøren meget almindelig ved forskningsanlæg, der oprettes med støtte fra flere lande. Men ifølge ministeren har Danmark og Sverige dog ikke indgået sådanne aftaler, men i stedet aftalt at betale kontant, da ikke alle dele af byggeriet kan finansieres med in-kind bidrag. Ministeren fremhæver dog ifølge mediet, der er en fælles forståelse for at danske forskere vil være involveret i konstruktionen af ESS.

Uddannelses- og Forskningsudvalget har nu indkaldt uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen til et samråd om ESS, som finder sted i dag. I den forbindelse har Jens Henrik Thulesen Dahl fra Danske Folkeparti tidligere overfor Ingeniøren ytret ønske om at drøfte muligheden for også at lade en del af Danmarks betaling til ESS foregå som in-kind bidrag.

Originalartikel: http://ing.dk/artikel/danske-virksomhede...
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078