23948sdkhjf

Solcellefirma modtager pris for banebrydende lampe

Når den 100 procent CO2-neutrale ørkenbydel Masdar City i Abu Dhabi udvides, bliver det med solcelle-lysmaster fra Alfred Priess i Nordvestjylland.
Firmaet bag solcellelampen Touché blev onsdag hædret med Arbejdsgivernes miljø- og energipris.

Det var en glad og stolt direktør fra Alfred Priess A/S i nordvestjyske Vinderup, der onsdag modtog Arbejdsgivernes miljø- & energipris på Christiansborg i forbindelse med den energipolitiske åbningsdebat.

- Det er naturligvis ærefuldt, at noget, vi er optaget af at producere og optimere, vækker så megen opmærksomhed , sagde direktør Ole Bjerre Christiansen i forbindelse med prismodtagelsen.

Ligner slet ikke, det den er
Solcellelampen Touché blev i 2008 udviklet i tæt samarbejde mellem arkitekten og designeren, Bjarne Shcläger og virksomheden Alfred Priess ved Vinderup. Resultatet præsenterede de på verdens største belysningsudstilling Light and Building i Frankfurt, der holdes hvert andet år. Året efter fik solcellelampen hele verdens opmærksomhed, da det lykkedes at få solgt 19 Touché-lamper til Bella Center til klimakonferencen COP 15.

- Det der navnlig vakte opmærksomhed er, at Touché-lampen slet ikke ligner det den er – en solcellelampe. Solcellerne er anbragt vertikalt og er integreret i lysmasten. Det gør den betydelig mindre følsom over for støv og skidt end en traditionel, skråtstillet solcelle. Vi vinder på at have et godt design og en gennemprøvet teknologi, fortæller Ole Bjerre Christiansen.

Det var dog udstillingen Ved Light and Building i Frankfurt, der for gjorde den helt store forskel, da de her fik kontakt med Golden Falcon i De Forende Arabiske Emirater og derefter foden inden for i Masdar City i De Forenede Arabiske Emiraters hovedstad Abu Dhabi - det uden tvivl mest prestigefyldte grønne byudviklingsprojekt i verden.

CO2-neutral by i ørkenen
Ørkenbydelen, der stadig er under opførelse, skal være 100 procent C02-neutral og hvile i sig selv, hvad angår vand, energiforsyning og affaldsbortskaffelse. Den skal også være fri for privatbiler, og al offentlig transport skal foregå med køretøjer, der er drevet af solenergi. Det samme gælder for belysningen, der skal ske ved hjælp af vedvarende energi, og her kommer solcellemasterne fra danske Alfred Priess, som har fået eneret på vejbelysningen.

- Det betyder, at når Masdar City udvides med en ny vej, skal de bestille lysmasterne her i Vinderup. I øjeblikket er vi således i gang med at producere 131, der skal leveres i november, fortæller direktøren.

Virker året rundt
Men Alfred Priess har udbygget sit distributørnetværk mange andre steder i verden. Foruden i Mellemøsten sælges lamperne i en stor del af Europa og blandt andet i Sydkorea. Også herhjemme er der godt salg i solcellelamperne. Viborg Kommune har eksempelvis for nylig forsynet strækningen mellem Møldrup og Skals på cykel- og vandrestien Himmerlandsstien med solcellelamper.

Men hvordan rimer solcellelamper med en kold og mørk januardag med behov for masser af lys?

- Udmærket, svarer Ole Bjerre Christiansen. Siden de startede i 2009 er solcellerne blevet langt mere effektive. Den procentdel af solens energi, der omdannes til strøm og lagres, er blevet langt større. Batteriteknologien er blevet bedre og ikke mindst er lyskildeteknologien med LED-lamper blevet markant bedre.

- Selv om januar i år blev den mest solfattige i mere end 20 år, havde vi kun ganske få udfald, hvilket også hænger sammen med, at vi i vore dage kan styre belysningen med bevægelsessensorer. Er der ingen på strækningen skruer belysningen ned. Kommer der nogen, skruer den op igen af sig selv, fortæller direktøren.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063