23948sdkhjf

- For mange i automationsbranchen tjener for lidt

| Af David Wedege og Casper Bæhr | Tip redaktionen om en historie

Automationsbranchen domineres af en håndfuld store aktører. Fusioner og samarbejde skal sikre væksten, mener ABB-direktør.

Et knækket felt
En analyse over tyve af de mest toneangivende danske virksomheder inden for robot- og automationsløsninger viser, at der er gang i branchen – i hvert fald hos nogle. Segmentet består af 18 integratorer, der varierer i størrelse, marked og setup, samt de to producenter Migatronic Automation A/S og Universal Robots A/S.

Analysesegmentet forbedrede således den samlede bruttofortjeneste med 10 procent såvel som indtjeningen, når den seneste regnskabsperiode sammenlignes med den forrige. Men billedet domineres kraftigt af en håndfuld større aktører.

Fem aktører – Bila A/S, KP Industri ApS, Poul Johansen Maskiner A/S, Qubiqa Holding A/S og Universal Robots A/S – står således for godt tre fjerdedele af branchens samlede driftsresultat i seneste regnskabsperiode. Samme aktører, der alle tjente i omegnen af 10 mio. kr. eller derover i seneste regnskabsperiode, skabte næsten 90 procent af den samlede bundlinje.

Alt i alt forbedrede tolv af tyve aktører bundlinjen i seneste regnskabsperiode. Heriblandt de fem dominerende spillere, og heraf Qubiqa og Universal Robots med henholdsvis 20 og 10 mio. kr. Den udvikling udmøntede sig rundt regnet i en fordobling af branchens samlede nettoresultat – fra 37 mio. kr. i 2012 til 73 mio. kr. i 2013.

Otte aktører præsenterede derimod tilbagegang på bundlinjen, og blandt disse endte fire virksomheder med røde tal. Det drejer sig om Eltronic A/S, Nordtec Optomatic A/S, ProInvent A/S og Varo Specialmaskiner A/S. Scape Technologies A/S, der godt nok forbedrede sit resultat, fremviste ligeledes et underskud og har som eneste virksomhed i segmentet underskud i både 2012 som 2013.

De resterende ti aktører i segmentet præsterede varierende overskud i spændet mellem 200.000 og 5 mio. kr. Og heraf gik fire virksomheder - C & H System A/S, Sealing System A/S, Kilde A/s Automation, Robotcenter Danmark A/S - fra underskud i 2012 til overskud i 2013.

Dermed tegner der sig et billede af en branche, der domineres af en håndfuld aktører, alt i mens underskoven kendetegnes af en række virksomheder, der balancerer beskedne overskud og underskud år for år.
Robot- og automationsmarkedet i Danmark er ikke så sundt, som det kunne være. I disse år ser man groft sagt to slags aktører på markedet for robotintegratorer, mener Steffen Enemark. Han er tidligere formand for det danske robotnetværk DIRA og er dagligt forretningsdirektør for robotdivisionen hos ABB i Danmark.

Der findes et fåtal af større aktører, som tjener penge og lander nogle betragtelige millionoverskud, og så findes der en lang stribe af mindre integratorer, som enten taber penge, tjener meget lidt eller som balancerer på kanten af nul.

- Vi ser nogle, som er fanget i en svær situation likviditetsmæssigt og som dårligt har det cashflow og den ordrepipeline, der holder dem kørende, mener Steffen Enemark.

- Hvis ét projekt fejler, så går det ud over det næste projekt. Finansielt skal man stå meget stærkt for at arbejde med den nødvendige planlægning, og det kan de færreste.

Han mener dermed, at branchens underskov trænger til at konsolidere sig. Måske ved at gå sammen i fusioner eller måske ved at styrke det indbyrdes samarbejde som for eksempel i konsortier.

- Det vil give en højere grad af sikkerhed, som slutkunderne efterspørger. Er man en større virksomhed og vil man gerne have styr på den nye produktionslinje, man skal anskaffe, så kigger man på sin sikkerhed. Her er det altafgørende, at flere integratorer bliver i stand til at vækste.

Trivsel på branchetoppen
En automationsaktør, der har været i stand til at tjene penge, er Poul Johansen Maskiner i nordvestsjællandske Fårevejle Stationsby, hvor bogen er fyldt med ordrer.

Læs også: Gibotech sætter ny medarbejderrekord

- Vi er meget tilfredse med de sidste to år, men de har især været bundet op på nogle enkelte nøglekunder, siger Henrik Steen Andersen, administrerende direktør hos Poul Johansen Maskiner.

Dermed er Fårevejle-virksomheden for alvor kommet ud af sin finanskrisetid. Fra 2009 til 2010 styrtede man fra et komfortabelt millionoverskud på 9,6 til et underskud på næsten 2 mio. kroner. Nu er indtjeningen omtrent på omgangshøjde med tiden før krisen. To år i træk har man nu haft overskud efter skat i omegnen af 18,5 mio. kroner.

Følger med flagene
Poul Johansens comeback skyldes dels, at virksomhedens nøglekunder har genfundet investeringslysten og dels, at man har fået mere gang i eksporten. For fem år siden var cirka 5-10 procent af ordrene fra udenlandske virksomheder i udlandet.

Den andel er steget til 20 procent, og man har også intensiveret salget til danske virksomheder, som etablerer produktion i udlandet. Poul Johansen Maskiner rejser i højere grad med ud, når danske kunder udflager eller etablerer datterselskaber.

- Det er egentlig bare samme koncept, vi sælger, men det er klart, at vi har gjort os mere synlige i udlandet ved at markedsføre os, siger Henrik Steen Andersen.

Poul Johansen Maskiner laver især automatiske monteringsløsninger til store kunder som Novo Nordisk, Lego og Danfoss. En typisk ordrestørrelse ligger mellem to og fem mio. kroner.

Investerede i ét hug
En virksomhed, som slet ikke synes at have oplevet nogen krise er C & H System A/S i Næstved, som gik fra et mindre overskud til et dundrende overskud og igen til et millionunderskud. Ifølge direktør John Thrane Nielsen skal tallene ikke opfattes så dramatiske, som de ser ud. Generelt er markedet i vækst, mener han.

- Vi oplever en stigende interesse for automationsløsninger. Det er virksomheder, som ønsker at gøre sig mere rentable. Typisk ved at fjerne ensartet, manuelt arbejde, siger John Thrane Nielsen.

Læs også: Væksten dæmpet hos fynsk robotlokomotiv

Når tallene alligevel tegner en kurve, der ligner en voldsom tivolirutsjebane, så skyldes det dels, at særligt mange ordrer tilfældigvis blev afregnet i 2012 dels at en hel investering til godt 10 mio. kroner blev afregnet i 2013, for C & H Systems valgte at tage ”hele skraldet i ét hug”, som John Thrane Nielsen selv betegner det. I det aktuelle 2013/2014-regnskab kan virksomheden igen fremvise overskud på bundlinjen.

Mad er ikke kriseramt
Siden etableringen i 2006 har C & H System stort set ikke mødt nogen stopklods. Det skyldes blandt andet, at man især leverer løsninger til producenter af commodity-fødevarer, og sådan en branche står ikke stille, fordi der er krise.

- Fødevarer er ikke på samme måde konjunkturfølsomme. Folk holder ikke op med at spise, så vi har haft konstant vækst og har ikke haft nogen krise. I krisetider skærer folk speedbåden væk for at få råd til mælk og ikke omvendt.

Over de næste tre år forventer C & H System således at vokse med 20 procent om året. Det bygger John Thrane Nielsen på de investeringsplaner, som nøglekunderne stiller i udsigt.

- Vi får travlt med at betjene de kunder, vi har.

Arbejdskraften halter
Væksteventyret er dog mærkbart udfordret. Poul Johansen har fyldt ordrebogen, og ifølge Henrik Steen Andersen er det også fristende at øge kapaciteten ved udvidelser.

- Vi vil gerne vokse i det tempo, der er realistisk, så længe det giver sunde resultater, men vi kan ikke bare kunne tage folk ind fra gaden. Det tager lang tid at lære en ny konstruktør op, så han bliver selvdreven, siger Henrik Steen Andersen.

Den manglende, kvalificerede arbejdskraft er en decideret væksthæmmer, mener han.
Hold dig opdateret med Electronic Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Nokia-mobiler kan have sendt personlige oplysninger til Kina

Danske Louise blandt verdens mest indflydelsesrige CSR-ledere: - Vores industri kan forandre verden

Rumfitness er god forretning: Odense-firma øger omsætningen med 46 %

Danish Aerospace Company landede i 2018 den største omsætning i virksomhedens historie

Intego opruster elbilsatsning markant

Video: Tre tips til billigere automatisering

Schneider løber med årets lærling

DI Vestsjællands Lærlingepris 2019 går til Tanay Kelkitli fra Schneider Electric Danmark i Ringsted

Nyhedsbrev

Konkurrent om TDCs 5G-plan: "Det er et marketingstatement"

Ny produktionslinje holder lysskinneproduktionen i Farum

3

Droneteknologien har luft under vingerne – men Danmark er ingen dynamo

Ericsson hiver alt teleudstyr fra Huawei ned

Seluxit i millionsamarbejde med international distributør

NKT har fundet ny topchef

Dansk bildesigner vil konkurrere med Tesla

Dansk iltrobot skal hjælpe europæiske KOL-patienter

TDC fravælger Huawei: Vil lave 5G med Ericsson

Superpræcise satellitter skaber værdi for milliarder

Danske virksomheders skattebetaling sætter rekord

Kæmpe batteri installeres på Bornholm

Administrative robotter klarer GDPR-opgaver

Han har givet robotten en million præcise positioner

Dira styrker bestyrelsen

»Fuldstændig idiotisk«: Bitcoins strømforbrug er større end hele Danmarks

I princippet kunne man nedsætte strømforbruget ved bitcoin med mere end 99,99 procent.

Amerikansk millionordre til Invisio

Efter endnu en rekord: Frandsen forventer fortsat vækst

Det bliver dyrere at oplade elbilen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Regeringen skyder 30 millioner i dansksproget AI

GN’s opkøb af Altia afsluttet

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Professor: Facebooks drop af datacenter er ingen katastrofe

B&O er blevet storaktionær i sig selv

100 millioner til robotforskning

To måneder til EoT – det kan du se på årets messe

Storpolitik og udrensning ramte Nilfisk i 2018

Endnu en sten ryddet af vejen for Danfoss-testcenter og supermarked

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Innovationsfonden kan blive endnu bedre

Tips til at optimere simulering af kredsløb

Har I styr på virksomhedens IT-sikkerhed? | Gratis gå-hjem-møde i ISO 27001

Gummipakninger og tætninger til alle formål

Ny Quick Guide fra NKT

Ny kinesisk bogholder hos Cp Sourcing

Grundfos køber WATS Test Data Management platform

Bronzepakken - Messeudstyr

Spelsberg ser sort

Hvide solceller til administrationsbygning

Ara-el anbefaler distributions bokse til nødbelysning

Overvejer du service/poseskift i de kommende helligdage eller i sommerferien?

Eksport til Finland - Dansk Fællesstand på Finlands vigtigste industrimessen : Alihankinta 2019

Brug PSpice/Mathworks integrationen til at verificere din simulering

Kemisk hærdet glas, når der skal bruges tyndt, stærkt og hårdt glas

NY silikone til fødevareindustrien og i drikkevandssektoren - Silikone LP NSF P1

Michael Larsen ny Sourcing Specialist hos Würth Industri Danmark

Mød Murrelektronik på Hannover Messe

Elma Instruments - Vandlækagesøgning med trådløst display på VVS´19

SCHMIDT Koblinger

Velkommen til Michael Lautrup - Produktspecialist hos Würth Industri Danmar...

Coatmaster FLEX

PSpice online brugerforum

WAGO TOUCHPANELER 600: Et æstetisk design, der præsterer

Gør som SCT transport! Køb løftegrejet online! Få samme muligheder på Trans...

Send til en kollega

0.265