23948sdkhjf

- For mange i automationsbranchen tjener for lidt

| Af David Wedege og Casper Bæhr | Tip redaktionen om en historie

Automationsbranchen domineres af en håndfuld store aktører. Fusioner og samarbejde skal sikre væksten, mener ABB-direktør.

Et knækket felt
En analyse over tyve af de mest toneangivende danske virksomheder inden for robot- og automationsløsninger viser, at der er gang i branchen – i hvert fald hos nogle. Segmentet består af 18 integratorer, der varierer i størrelse, marked og setup, samt de to producenter Migatronic Automation A/S og Universal Robots A/S.

Analysesegmentet forbedrede således den samlede bruttofortjeneste med 10 procent såvel som indtjeningen, når den seneste regnskabsperiode sammenlignes med den forrige. Men billedet domineres kraftigt af en håndfuld større aktører.

Fem aktører – Bila A/S, KP Industri ApS, Poul Johansen Maskiner A/S, Qubiqa Holding A/S og Universal Robots A/S – står således for godt tre fjerdedele af branchens samlede driftsresultat i seneste regnskabsperiode. Samme aktører, der alle tjente i omegnen af 10 mio. kr. eller derover i seneste regnskabsperiode, skabte næsten 90 procent af den samlede bundlinje.

Alt i alt forbedrede tolv af tyve aktører bundlinjen i seneste regnskabsperiode. Heriblandt de fem dominerende spillere, og heraf Qubiqa og Universal Robots med henholdsvis 20 og 10 mio. kr. Den udvikling udmøntede sig rundt regnet i en fordobling af branchens samlede nettoresultat – fra 37 mio. kr. i 2012 til 73 mio. kr. i 2013.

Otte aktører præsenterede derimod tilbagegang på bundlinjen, og blandt disse endte fire virksomheder med røde tal. Det drejer sig om Eltronic A/S, Nordtec Optomatic A/S, ProInvent A/S og Varo Specialmaskiner A/S. Scape Technologies A/S, der godt nok forbedrede sit resultat, fremviste ligeledes et underskud og har som eneste virksomhed i segmentet underskud i både 2012 som 2013.

De resterende ti aktører i segmentet præsterede varierende overskud i spændet mellem 200.000 og 5 mio. kr. Og heraf gik fire virksomheder - C & H System A/S, Sealing System A/S, Kilde A/s Automation, Robotcenter Danmark A/S - fra underskud i 2012 til overskud i 2013.

Dermed tegner der sig et billede af en branche, der domineres af en håndfuld aktører, alt i mens underskoven kendetegnes af en række virksomheder, der balancerer beskedne overskud og underskud år for år.
Robot- og automationsmarkedet i Danmark er ikke så sundt, som det kunne være. I disse år ser man groft sagt to slags aktører på markedet for robotintegratorer, mener Steffen Enemark. Han er tidligere formand for det danske robotnetværk DIRA og er dagligt forretningsdirektør for robotdivisionen hos ABB i Danmark.

Der findes et fåtal af større aktører, som tjener penge og lander nogle betragtelige millionoverskud, og så findes der en lang stribe af mindre integratorer, som enten taber penge, tjener meget lidt eller som balancerer på kanten af nul.

- Vi ser nogle, som er fanget i en svær situation likviditetsmæssigt og som dårligt har det cashflow og den ordrepipeline, der holder dem kørende, mener Steffen Enemark.

- Hvis ét projekt fejler, så går det ud over det næste projekt. Finansielt skal man stå meget stærkt for at arbejde med den nødvendige planlægning, og det kan de færreste.

Han mener dermed, at branchens underskov trænger til at konsolidere sig. Måske ved at gå sammen i fusioner eller måske ved at styrke det indbyrdes samarbejde som for eksempel i konsortier.

- Det vil give en højere grad af sikkerhed, som slutkunderne efterspørger. Er man en større virksomhed og vil man gerne have styr på den nye produktionslinje, man skal anskaffe, så kigger man på sin sikkerhed. Her er det altafgørende, at flere integratorer bliver i stand til at vækste.

Trivsel på branchetoppen
En automationsaktør, der har været i stand til at tjene penge, er Poul Johansen Maskiner i nordvestsjællandske Fårevejle Stationsby, hvor bogen er fyldt med ordrer.

Læs også: Nyudviklet gasrampe giver Eltronic et forspring

- Vi er meget tilfredse med de sidste to år, men de har især været bundet op på nogle enkelte nøglekunder, siger Henrik Steen Andersen, administrerende direktør hos Poul Johansen Maskiner.

Dermed er Fårevejle-virksomheden for alvor kommet ud af sin finanskrisetid. Fra 2009 til 2010 styrtede man fra et komfortabelt millionoverskud på 9,6 til et underskud på næsten 2 mio. kroner. Nu er indtjeningen omtrent på omgangshøjde med tiden før krisen. To år i træk har man nu haft overskud efter skat i omegnen af 18,5 mio. kroner.

Følger med flagene
Poul Johansens comeback skyldes dels, at virksomhedens nøglekunder har genfundet investeringslysten og dels, at man har fået mere gang i eksporten. For fem år siden var cirka 5-10 procent af ordrene fra udenlandske virksomheder i udlandet.

Den andel er steget til 20 procent, og man har også intensiveret salget til danske virksomheder, som etablerer produktion i udlandet. Poul Johansen Maskiner rejser i højere grad med ud, når danske kunder udflager eller etablerer datterselskaber.

- Det er egentlig bare samme koncept, vi sælger, men det er klart, at vi har gjort os mere synlige i udlandet ved at markedsføre os, siger Henrik Steen Andersen.

Poul Johansen Maskiner laver især automatiske monteringsløsninger til store kunder som Novo Nordisk, Lego og Danfoss. En typisk ordrestørrelse ligger mellem to og fem mio. kroner.

Investerede i ét hug
En virksomhed, som slet ikke synes at have oplevet nogen krise er C & H System A/S i Næstved, som gik fra et mindre overskud til et dundrende overskud og igen til et millionunderskud. Ifølge direktør John Thrane Nielsen skal tallene ikke opfattes så dramatiske, som de ser ud. Generelt er markedet i vækst, mener han.

- Vi oplever en stigende interesse for automationsløsninger. Det er virksomheder, som ønsker at gøre sig mere rentable. Typisk ved at fjerne ensartet, manuelt arbejde, siger John Thrane Nielsen.

Læs også: Rekordstort kapitalindskud i 2018 – og flere penge på vej

Når tallene alligevel tegner en kurve, der ligner en voldsom tivolirutsjebane, så skyldes det dels, at særligt mange ordrer tilfældigvis blev afregnet i 2012 dels at en hel investering til godt 10 mio. kroner blev afregnet i 2013, for C & H Systems valgte at tage ”hele skraldet i ét hug”, som John Thrane Nielsen selv betegner det. I det aktuelle 2013/2014-regnskab kan virksomheden igen fremvise overskud på bundlinjen.

Mad er ikke kriseramt
Siden etableringen i 2006 har C & H System stort set ikke mødt nogen stopklods. Det skyldes blandt andet, at man især leverer løsninger til producenter af commodity-fødevarer, og sådan en branche står ikke stille, fordi der er krise.

- Fødevarer er ikke på samme måde konjunkturfølsomme. Folk holder ikke op med at spise, så vi har haft konstant vækst og har ikke haft nogen krise. I krisetider skærer folk speedbåden væk for at få råd til mælk og ikke omvendt.

Over de næste tre år forventer C & H System således at vokse med 20 procent om året. Det bygger John Thrane Nielsen på de investeringsplaner, som nøglekunderne stiller i udsigt.

- Vi får travlt med at betjene de kunder, vi har.

Arbejdskraften halter
Væksteventyret er dog mærkbart udfordret. Poul Johansen har fyldt ordrebogen, og ifølge Henrik Steen Andersen er det også fristende at øge kapaciteten ved udvidelser.

- Vi vil gerne vokse i det tempo, der er realistisk, så længe det giver sunde resultater, men vi kan ikke bare kunne tage folk ind fra gaden. Det tager lang tid at lære en ny konstruktør op, så han bliver selvdreven, siger Henrik Steen Andersen.

Den manglende, kvalificerede arbejdskraft er en decideret væksthæmmer, mener han.
Hold dig opdateret med Electronic Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Eiva på britiske hænder

DIS kommer sønderjyderne til undsætning

Norsk kabelordre til NKT

Få eller ingen elbiler i hovedstadskommuner: Det er for dyrt

Ansatte én hver måned i 2018: - Vi vil være førende i vores del af industrien

Forskere tog på genbrugspladsen: - Tudetosset at intet kan repareres

Nyhedsbrev

Spica vinder ordre fra Ørsted

Ambu indgår amerikansk distributionsaftale

Indien rykker op i hierarkiet hos Grundfos

Scanvaegt Systems køber Holstebro-virksomhed

Scanvaegt Systems har købt aktiemajoriteten i softwarevirksomheden Accuratech

Dantax modtager købstilbud på ejerandele i to selskaber

Dansk nanochip skal optræne nyt hjernevæv

Nyt sensor-firma skal skabe besparelser hos vandværker

Lars-Erik er stolt: Nu kan de slukke lithium-brande på Linköpings Universitetssjukhus

Dansk sensor-plaster gør op med "synsninger" i demensplejen

Unge opfindere dræber gelænderbakterier med UV og LED

Toplæger sår tvivl om Ambus store væksthåb

Ifølge to eksperter er der grund til at forholde sig kritisk til Ambus primære salgsargument på markedet for endoskoper

Ventet underskud hos NKT

Her er de nominerede til Dira Automatiseringsprisen 2019

Rovsing præciserer forventninger efter 3. kvartal

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Brændselcelle-komet sætter skub på udviklingen med universitetssamarbejde

Mikroskopisk mikrochip giver danske forskere gigantisk fremskridt

Industriansatte går senere på pension

Stor F-35 ordre til Kitron

Godt nyt for Gomspace

Dansk løfterobot får skub frem

Robotkonference fokuserer på eksport

RTX i patentlicens-aftale med Gigaset

Iværksætter klar til at indtage det danske belysningsmarked

DACs børseventyr er i skudt i gang

Ingeniørstuderende opfinder insekttællende robot

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Rygstød fra hospitaler giver Ambu rekordresultat

Invisio slår hul på det tyske marked

Samsungs overskud tager stort dyk i første kvartal

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Støjsvage kompressorer

Mød Fibox på STF´s årsmødeudstilling i Hillerød, fredag d. 7. juni 2019

Produktfokus: Ny version af Tractel Tracpode

Gratis online workshop: Kom godt i gang med kredsløbssimulering

50 år med elektronik

Hotel Scandic Kødbyen fik gennem Kaisers Europadåse adgang til Hager / Berker afbrydere

Ny Gigabit-switch fra Siemens - designet til store båndbredder

Ara-el anbefaler Spex enpolet power connector

Tre nye kollegaer hos SSI SCHÄFER

Ny kapsling/elskab? Stål eller Polycarbonat? Hvad bør du vælge?

Maskinfabrik med mere end 60 års erfaring

Ny udlejningsafdeling hos Carl Stahl A/S

Jobopslag: Strategisk indkøber

Vi har alt i ESD udstyr! - WALBOM A/S

Vi sætter lige nu fokus på støj

Fuld synlighed

Manicus Teknik, din leverandør af hydraulik

Ara-el anbefaler LED-belysning

Vidste du, at industriens redningsmænd fylder 30 år i år?

Unik Mulighed: Køb mere end 10.000 online hos Fyns Kran Udstyr A/S

Hvordan ved du, om du bruger en sikker luftpistol?

Smart Grid - intelligente transformere

RS Components introducerer et nyt sortiment af RS PRO-kabler og -moduler af...

Naturligt valg for Hotel Absalon at vælge Europamateriellet

Arbejder du med Simatic HMI Comfort-paneler fra Siemens?

Send til en kollega

0.228