23948sdkhjf

DHI får særlig opgave i Kina

Teknologi fra DHI skal sikre drikkevandet i millionbyen Harbin. Ekstremt klima kan gøre opgaven til en god reference for det danske firma og åbne et stort marked.
Kontrakten er underskrevet. Vandteknologi- firmaet DHI har nu fire måneder til at købe, samle og teste sensorer, spektometre og andet hardware til en ny målestation, der i alle døgnets timer skal levere real-tids-overvågning af vandkvaliteten for kinesiske Harbins knap seks millioner indbygger.

Med en værdi på to til tre millioner er kontrakten ikke den største, DHI har stået med, men er alligevel en helt særlig opgave:

- For DHI er det første gang, at vi leverer noget sådant til Kina. Vi har ikke tidligere været med hele vejen fra at samle, montere samt teste at målestationen virker for derefter at sende den afsted, siger projektchef i DHI, Morten Rungø, til Electronic Supply.

Ud over arbejdet i Danmark med at samle målestationen tager to mand til Harbin, når stationen bliver sendt afsted i juni, ligesom der venter en del timer på opgaven til DHIs medarbejdere i Kina.

Klimaet giver udfordringer og muligheder
Vejrforholdene i Harbin, som ligger i det
Fakta: Vandmålestationen
Målestationen fungerer ved, at vandprøver fra et reservoir føres ind i et hus og i en lind strøm forbi sensorer, som sidder en efter en i et panel.

Måledata fra sensorerne vil blive opsamlet og analyseret i softwareprogrammet DIMS, som er udviklet af DHI.

DHI skal desuden levere et softwaresystem, der visualiserer måledata i realtid, således at teknikerne i det kinesiske vandselskab kan sidde i Harbin og herfra overvåge vandkvaliteten i reservoiret.
nordøstlige Kina nær grænsen til Nordkorea og Rusland, har været en særlig udfordring. Kulden betyder nemlig, at det er en udfordring at sikre, at prøvestrømmen ikke fryser i ledningerne på vej gennem målestationen. For ryger elektriciteten, så vandstrømmen går i stå, er der risiko for, at hele systemet lider markant skade.

Udfordringerne betyder dog også, at målestationen kan blive en sag DHI kan slå på i fremtiden:

- Kan det køre i 30 graders frost, er det en god reference, forklarer Morten Rungø om Harbin-opgavens potentiale.

Nye standarder kan øge efterspørgsel
Ligesom det kan blive et pejlemærke for DHIs evner og produkter, kan vandmålestationen i Harbin også få indflydelse på resten af det enorme land:

- Meget hænger på kinesiske standarder. Får man noget defineret i en national standard, så spreder kravet sig til resten af landet. Kan man få indflydelse der, kan der på meget kort tid ske en markant ændring på efterspørgslen, siger Morten Ringø.

I en lignende sag er efterspørgslen på specialiserede softwareløsninger til udregning af vandstrømning i blandt andet kloakrør steget markant efter, at krav om arbejde med vandrør blev skærpet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111