23948sdkhjf

DTU laver superledende vindmøllegenerator

En gruppe forskere hos DTU er i gang med at udvikle fremtidens generator til vindmøller ved hjælp af superledende materialer.
Kapaciteten i fremtidens vindmøller har vokseværk, og hvis komponenterne ikke skal vokse med, er det nødvendigt med nytænkning. Det er netop baggrunden for DTU’s forskning i de nye generatorer. Målet er at skabe en generator, der er halveret i vægt og størrelse, men som kan lede strømmen fra møller på 10-20 MW. Det skriver Risønyt.

Ved at øge generatorens diameter kan man gøre møllens gear overflødigt. Samtidig øger man antallet af poler i generatoren fra de normale fire til op mod 200.

- Verdens næststørste producent af vindmøller, tyske Enercon, laver gearløse møller med multipolgeneratorer. Med superledende spoler kan man generere langt højere magnetfelter. Det er attraktivt, fordi man så kan mindske antallet af poler. Ambitionen i det tværfaglige danske projekt er, at magnetfeltet i multipolgeneratoren skabes af en strøm, der løber i en spole af et superledende materiale, som skal gøres billigere ved at indføre nye fremstillingsmetoder, lyder det i nyhedsbrevet.

Forskerne forventer at være klar med en prototype på 50 KW i 2009/2010. Den egentlige generator vil først være klar til brug i vindmølleindustrien om 5-10 år.
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096