23948sdkhjf

Ørstedsatellitten fylder ni år

Da Ørstedsatellitten blev sendt op i 1999, regnede ingen med, at den stadig ville svæve rundt i verdensrummet ni år senere.
Succeskriteriet lød på et år ude i verdensrummet, og mange forskere håbede på, at satellitten ville holde i blot tre måneder, men den lille danske metalkasse har vist sig langt mere holdbar end forudsagt, og lørdag den 23. februar er det ni år siden, at Danmark indtog verdensrummet. Det skriver Erhvervsbladet.

- Og Ørsteds magnetiske målinger fungerer stadig fint. Således var der i december sidste år over 99 % magnetfeltdata med et udfald på kun 6 timer 1. juledag. Og tilsvarende høje dataprocenter har været reglen også gennem de seneste år, fortæller videnskabelig projektleder for Ørsted, Peter Stauning, DMI, til Erhvervsbladet.

I dag bruges data fra Ørstedsatellitten af 60 forskellige forskergrupper i 15 lande. Satellitten bruges blandt andet til at kortlægge jorden magnetfelt, og den indflydelse som solen har på jorden. Derudover bruges satellitten til at måle temperaturer, trykforhold og fugtighed i atmosfæren.

Kilde: Erhvervsbladet - http://www.erhvervsbladet.dk

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065