23948sdkhjf

Dansker udvikler verdens første atommikroskop i Norge

Den danske forsker Bodil Holst har udviklet en prototype på et helt nyt atommikroskop på universitetet i Bergen.
Atommikroskopet er det foreløbige resultat at et forskningsprogram til 16 mio. norske kr. på universitetet i Bergen, hvor Bodil Holst i dag er tilknyttet. Det skriver Teknisk Ukeblad.

Indtil videre kan atommikroskopet dog ikke helt overgå ”almindelige” elektronmikroskoper og lysmikroskoper. Prototypen på atommikroskopet har en opløsning på to milliontedels meter, hvilket er lidt mere end et lysmikroskop, men Bodil Holst forventer, at teknologien kan udvikles således, at mikroskopet når en opløsning på blot 20 nanometer.

- Det er partiklens bølgelængde, der bestemmer opløsningen. Vi bruger heliumatomer, og bølgelængden er omtrent den samme som i et elektronmikroskop. Det som er specielt ved at bruge atomer i stedet for elektroner er, at de indeholder meget mindre energi. Selv om massen er meget større, bevæger de sig med ca. en tusindedel hastighed. Det gør, at vi kan se ømfindtlige ting som proteiner, der bliver ødelagt af den høje energi i et elektronmikroskop, siger Bodil Holst til Teknisk Ukeblad.
Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078