23948sdkhjf

Europæisk hæder til dansk forskning i brændselsceller

Forskningsprofessor Mogens Mogensen fra Risø DTU er blevet hædret med en europæisk æresmedalje.
Medaljen - Christian Friedrich Schoenbeins Medal of Honor - blev givet som anerkendelse for hans enestående bidrag til forskning og udvikling af brændselsceller.

Brændselsceller er en renere og mere effektiv teknologi til fremstilling af elektricitet. Der findes mange typer brændselsceller. Fælles for dem alle er, at de med meget høj effektivitet omsætter brændstoffer direkte til elektricitet. Brændselsceller er meget fleksible og kan laves i alle størrelser fra en lille celle, der kan give strøm til en mobiltelefon over brændselscelleanlæg til biler, parcelhuse og endelig brændselscelleanlæg til kraftværker i megawatt-størrelsen.
Risø DTU udvikler såkaldte fastoxid-brændselsceller (Solid Oxide Fuel Cells, SOFC) og er blandt de førende internationalt. Arbejdet foregår i samarbejde med en række danske og internationale partnere.

- Den flotte hædersbevisning til Mogens Mogensen er personligt velfortjent efter mange års pionerindsats med at udvikle SOFC brændselsceller fra en spændende idé til noget, der meget vel kan gå hen og blive et nyt dansk industrieventyr af dimensioner som vindmølleeventyret, siger DTU’s rektor Lars Pallesen.

Brændselsceller kan også virke ”omvendt”. Har man overskudsstrøm fra fx vindmøller, kan strømmen sendes gennem brændselscellerne og bruges til at fremstille brændstoffer. På den måde kan vedvarende energi udnyttes meget bedre end i dag.

Princippet bag brændselscellen blev opdaget i 1839, men det tog lang tid, før cellerne fik praktisk anvendelse. Æresmedaljen Mogens Mogensen modtog, er navngivet efter den schweiziske kemiker Christian Friedrich Schoenbein, der opdagede brændselscelleeffekten i 1838.

Æresmedaljen blev overrakt til Mogens Mogensen på den 8. europæiske SOFC brændselscelleforum, der blev afholdt i Luzern i Schweiz. Medaljen uddeles traditionelt ved de møder, The European Fuel Cell Forum afholder hvert andet år. Berømte modtagere er blandt andet Dr. Subhash Singhal, Battelle Fellow og direktør for brændselscelleforskning ved the Pacific Northwest National Laboratory i USA og Professor John Kilner, BCH Steele Chair, energimaterialer, materialeafdelingen, Imperial College i London.

Kilde: DTU - http://www.dtu.dk

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143