23948sdkhjf

Droner snart klar til take off i produktionshallen

Droner bliver om få år et helt almindeligt indendørs syn på fabrikker og bygge­pladser. Det spår danske forskere og teknologi­virksomheder
Når du skal foretage en kvalitetskontrol i fabrikshallen, kan det om få år ske med en drone.

I dag foregår erhvervsdroneflyvning kun under åben himmel, men ved at forbedre teknologien på nødvendige områder vil det treårige danske forskningsprojekt UAWORLD udvikle droner til sikker indendørs operation.

Det kræver blandt andet præcis navigation uden GPS og ultra pålidelig trådløs kommunikation med dronerne.

Desuden skal de kunne integreres med resten af produktionsapparatet, uanset om det består af medarbejdere, robotter eller IT-systemer.

- Vores mål er at bane vej for en massiv udrulning af droner til en række forskellige områder og formål, hvor de ikke findes i dag. Det kan være som del af en fleksibel logistik i virksomhedens produktion eller som kvalitetskontrol på svært tilgængelige steder, forklarer lektor Henrik Schiøler fra Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, som arbejder med kontrolsystemer til droner.

Udover Aalborg Universitet er tre virksomheder også med i projektet.

Reseiwe A/S i Aalborg, der designer trådløse systemer og pålidelige protokoller, er den ene.

- For at skabe sikkerhed for dronen er det vigtigt med en sikker kommunikationsprotokol, som Reseiwe har erfaring med og tilfører projektet, ligesom sikker positionsangivelse sikrer det rigtige udgangspunkt for styring i forhold til mål, arbejdsområder og diverse faste og bevægelige enheder, hvilket GamesOntrack bidrager med, siger Niels Christian Gjerrild, direktør i Reseiwe.

Derudover medvirker også Games­OnTrack A/S i Holstebro, som har udviklet et indendørs system til 3D-positionering af mange enheder i bevægelse, og Sky-Watch A/S i Støvring, som i forvejen udvikler droner til udendørs opgaver, i projektet.

Fra 2D til pålidelig 3D

Det er Innovationsfonden der har finansieret projektet med 19 millioner kroner. Projektet har nu været i gang i halvandet år og er på højde med forventningerne.

- GamesOnTracks indendørs positioneringssystem var oprindelig udviklet til en langt mindre skala (modeljernbaner) i primært til 2D positionering. Nu halvvejs inde i projektet virker systemet i fuld 3D og i den store skala, der er nødvending til brug for droneflyvning i produktionsomgivelser, siger Henrik Schiøler.

Inden for en måned leverer Reseiwe den første version af et trådløst kommunikationssystem med den nødvendige pålidelighed for sikker styring af dronerne.

En større dansk produktionsvirksomhed og en vindmølleproducent leverer cases til projektet, hvor dronerne skal indgå i logistikkæden og bruges til inspektion af op til 75 meter lange vindmøllevinger.

Alle de teknologiske fremskridt demonstreres på UAWORLD projektets industridag den 22. september hos Institut for Mekanik og Produktion på Aalborg Universitet.

Du kan finde hele programmet for industridagen om indendørsdroner her
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109