23948sdkhjf

Elektroniks styring vinder DI Prisen

Hæder til dansk verdensnyhed indenfor brændeovne, en ny app der sammen med et elektronisk styresystem gør brændeovne langt mere miljøvenlige
Dansk Industris nye pris, DI Prisen, går til en ny app, der sammen med et elektronisk styresystem gør brændeovne langt mere miljøvenlige.

Med appen kan man sikre, at brændeovnen tager præcis den mængde luft ind, som giver den bedste og mest miljøvenlige forbrænding. Dermed sparer man op til halvdelen af brændet, og røgen bliver renere, fordi træet udnyttes optimalt. Teknikken giver samtidig en konstant temperatur i rummet, så stuen ikke skiftevis bliver for hed og for kold. Teknologien er udviklet sammen med Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

- Vores forskning på DTU Kemiteknik viser, at det er meget svært at styre forbrændingen ved manuel regulering af forbrændingsluften. Målinger viser, at forbrændingsprocessen bliver meget stabil og mere optimal med den nye teknik – hvilket betyder højere virkningsgrad og mindre udledning af skadelige stoffer, siger seniorrådgiver på DTU, Jytte Boll Illerup.

Brugervenlighed i top
En undersøgelse fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi - viser, at over 500 personer i Danmark om året dør for tidligt som følge af træfyring. Det er især ældre brændeovne, som forurener.

- Den nye teknik i brændeovnen hjælper forbrugeren, så der bliver fyret korrekt, og brændet bliver brugt optimalt. Dét giver ren røg i skorstenen. Med autopiloten udledes så få skadelige partikler som muligt, forklarer Stefan Hvam Pedersen, administrerende direktør hos Hwam.

Med den nye app kan brændeovnen indstilles til fast natsænkning af temperaturen, så den automatisk skruer ned for luftstrømmen. Det giver en exceptionel forlængelse af forbrændingen, som gløder på en miljøvenlig måde. Samtidig noterer appen, at man ikke ønsker at blive mindet om at lægge nyt brænde på efter et bestemt tidspunkt.

Fakta: Hwam
Hwam er en dansk, familieejet virksomhed, der i over 40 år har produceret brændeovne på familiens højteknologiske produktionsanlæg i Hørning ved Aarhus.

Virksomhedens teknik er tidligere hædret med blandt andet guld- og bronzemedaljer i franske Bois Energie Fair, med nominering til CSR Environment Prize samt til den amerikanske Wood Stove Design Challenge fra non-profit organisationen Alliance of Green Heat.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063