23948sdkhjf

Klar til succes med patent i hånden

Efter næste 10 års slid og betydelige investeringer vil JensenLED skrue op for salg og samarbejde - men er klar til kamp mod kopierne
Helt tilbage i 2002, længe før LED-teknologien blev kommercielt interessant, fik - dengang DTU-studerende - Allan Krogh Jensen ideen til at udvikle et LED-rør, der kunne anvendes i de eksisterende armaturer (ReFit-teknologien). I 2006 søgte opfinderen så patent på opfindelsen. Efter næsten 10 års slid og betydelige investeringer fik JensenLED i 2015 patent på opfindelsen.

Vejen fra ide til patent blev altså lang og dyr. I dag ejes patentet af JensenLEDs datterselskab Jensen IP. Bag JensenLED står hovedaktionæren Firmainvest, som ulønnet bidrager i selskabet. Herudover arbejder de øvrige ejere på fuld tid i selskabet som lønnede medarbejdere, og Allan Krogh Jensen har en væsentlig rolle i en videreudvikling af LED-røret, så det fulde potentiale i patentet udnyttes.

- Det er klart, at processen fra, at man som studerende i 2002 får en god ide til, at man i 2016 står med et patent, der omfatter Europa, USA, Canada, Indien og Sydkorea samt et selskabs-setup, der kan varetage rettighederne og sørge for produktion, markedsføring og salg, er en rejse, hvor mange gode kræfter har bidraget til, at vi nu kunne nå i mål, siger Allan Krogh Jensen.

Fokus på EU
En af dem, der har været med det meste af vejen, er administrerende direktør Kenneth Pedersen fra JensenLED.

- Det er klart, at ingen regnede
Idéen opstod i 2002 - patentet kom i 2015
Allan Krogh Jensen, opfinderen bag ReFit-teknologien, startede det hele i 2002, da han var studerende på DTU. På det tidspunkt var LED-teknologien stadig meget dyr og ikke konkurrencedygtig med andre teknologier som klassiske glødepærer og traditionelle lysstofrør.

- En voldsom barriere for LED-teknologien ville jo være, hvis folk skulle udskifte alle armaturer samtidig med, at de investerede i nye lyskilder. Det gav mig ideen til at udvikle et LED-rør, der har de traditionelle G5 eller G13 stifter, så de umiddelbart kan erstatte traditionelle lysstofrør, siger Allan Krogh Jensen.

En central udfordring ved et LED-rør er, at dioderne i et LED-rør skal køles. Ringe afkøling vil føre til ringere effekt (færre lumen per watt) og kortere levetid. Allan Krogh Jensens opfindelse består netop i at sikre optimal køling af dioderne i lysstofrøret. Det giver større effekt (flere lumen per watt) og angiveligt 20-30 procent længere holdbarhed af rørene.
med, at det ville tage næsten 10 år at få udstedt patentet, men nu har vi det omsider. Vores plan er at udnytte det ved at sælge de originale JensenLED rør i alle lande, hvor vi har patent. Det kan enten være direkte salg via egen tilstedeværelse eller gennem lokale partnere, udtaler Kenneth Pedersen, og han fortsætter:

- Samtidig vil vi lade andre udnytte designet i deres egne rør gennem licensaftaler. Allans opfindelse har vist sig at være den optimale konstruktion i forhold til at sikre maksimal effekt og holdbarhed af rørene. Desværre findes mange virksomheder også i Danmark, der krænker patentet.

JensenLED arbejder nu på at indgå licensaftaler med de virksomheder som i forvejen misbruger firmaets patentrettigheder. Og der er ifølge Kenneth Pedersen allerede en del virksomheder, som har indgået licensaftaler med os herom.

- Vores eget fokus er i øjeblikket EU og de 20 lande hvor vi har fået valideret patentet, siger Kenneth Pedersen til Electronic Supply og tilføjer, at firmaet er åben for at lave en eller anden form for samarbejdsaftale, eller måske helt sælge rettighederne i de lande udenfor EU, hvor selskabet har rettigheder, altså Rusland, USA, Canada, og Sydkorea, og snart Indien og Norge.

Søger løsningerne men tager kampen mod kopierne
I dag produceres næsten alle LED-rør i Kina, hvor der findes en håndfuld fabrikker, der har specialiseret sig i LED-teknologien. Da patentet ikke gælder i Kina, kan de lovligt producere kopierne, men det er ikke tilladt at importere rørene til de lande, hvor patentet gælder.

- Det er et år siden patentet blev udstedt, og vi har fået etableret toldblokade i Danmark så rør, der krænker vores patent bliver stoppet i tolden. Samtidig har vi fået licensaftaler med nogle aktører, der giver dem ret til at benytte vores teknologi. Nu begynder vi at gøre det samme i resten af Europa og er allerede startet i Tyskland, slutter Kenneth Pedersen.

Virksomheder, der importerer og sælger kopirør, løber en meget stor risiko for at deres rør bliver beslaglagt i tolden, og samtidig pådrager de sig et erstatningsansvar for alle kopirør, de har solgt efter patentet blev udstedt. JensenLED er dog i gang med at etablere tæt samarbejde med elektrikere, således at problemerne kan undgås, og de rigtige løsninger på kundernes behov kan findes.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094