23948sdkhjf

Boeing øger presset på Danmark i sag om kampfly-dokumenter

Ifølge Boeing udnytter rivalen Lockheed Martin danske beregninger som slagnummer over for andre lande

Flyproducenten Boeing vil have det danske forsvarsministerium til at udlevere samtlige dokumenter og beregninger, der blev udarbejdet i forbindelse med Danmarks køb af nye kampfly.

Det oplyser Tom Bell, vicepræsident for Boeing-koncernens våbenproduktion, til Politiken.

Allerede i september krævede Boeing fuld indsigt, og i sidste uge var Tom Bell så på en lynvisit i København for at lægge pres på myndighederne og partierne bag flykøbet.

Nægter ministeriet at udlevere dokumenterne, kan det ende med, at den amerikanske flygigant går videre med sagen til domstolene.

Ordren på 27 fly endte med at gå til Lockheed Martin.

Og det gør ifølge Politiken mere ondt på Boeing, end man umiddelbart skulle tro.

Problemet for Boeing er, at ærkerivalen nu bruger de danske regnestykker som slagnummer over for andre lande, som overvejer at investere i nye kampfly.

Lockheed Martins F-35 er ifølge beregningerne cirka 50 procent billigere end Boeings F-18 Super Hornet.

- Vi er bekymrede over den misforståelse, som den danske beslutning har skabt på det internationale marked. Vores konkurrent bruger den til at sige, at F-35 er billigst. Vi vil se materialet og forstå det, så vi kan imødegå de danske oplysninger, siger Tom Bell til Politiken.

Tom Bell beskylder Forsvarsministeriet for ikke at svare på Boeings anmodning med andet end allerede offentliggjorte dokumenter. Imens oplyser ministeriet, at det "netop" har fremsendt en 18 sider lang oversigt over "spor i typevalgsprocessen".

Nu afventer ministeriet svar fra Boeing på den skrivelse.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125