23948sdkhjf

Studerende bag måleudstyr til bedre hjertebehandling

Seismokardiografisk måleudstyr skal øge forståelsen af hjertet til gavn for folk med pacemaker

Kim Munck Jeppesen, der studerer sundhedsteknologi på Aalborg Universitet modtager 27.500 kr. fra Siemensfonden til sit afgangsprojekt. Beløbet skal gå til særligt seismokardiografisk måleudstyr, der kan sidde på brystkassen og opfange vibrationer, der kommer fra hjertet.

Seismokardiografi (SCG) bruger vibrationer til at kortlægge hjertets mekaniske funktioner, men metoden er upræcis og dårligt forstået sammenlignet med eksempelvis EKG, der måler hjertets elektriske signaler. Det håber Kim Munck Jeppesen nu at lave om på.

Ved at bruge 16 seismokardiografiske målere på én gang fordelt på brystkassen vil han finde de bedste placeringer. Målingerne skal laves på både raske og syge hjertepatienter for at bedre at kortlægge, hvad vibrationerne siger om hjertets funktioner.

Nu er der råd til alt udstyret
Pengene fra Siemensfonden giver Kim Munck Jeppesen mulighed for at købe alt det udstyr, der skal til for at lave forsøg med 16 seismokardiografiske målinger på én gang.

- Bedre forståelse af SCG vil komme alle de patienter til gavn, som har mekaniske fejl i hjertet, der er svære at undersøge med EKG. For eksempel dem med biventrikulær pacemaker, siger Kim Munck Jeppesen.

For patienter, der skal have en pacemaker, er det afgørende, at den bliver indstillet præcist til netop deres hjerte. Det er i dag en dyr og besværlig proces med scanninger af hjertet, men når SCG bliver bedre, vil det gøre processen både nemmere og billigere.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094