23948sdkhjf

Data fra rummet skal sætte gang i danske vindmøller

I dag er der op mod 15 procents usikkerhed, hvis man vil forudsige en vindmølles elproduktion med matematiske modeller. Det skal parterne bag projektet InnoWind nu gøre noget ved.

Inden for de næste tre år vil projektet kunne gå endnu tættere på jordoverfladen. Det betyder, at man med større sikkerhed kan udpege de mest lovende placeringer for nye vindmølleparker på land.

Fakta - Investering
- Samlet budget: 8 mio.

- Innovationsfonden: 5 mio. kr.

- Varighed: 3 år

- Officiel titel: InnoWind – Innovation inden for global udnyttelse af vindenergi på land ved hjælp af satellitter

- Det vil sætte gang i vindmølleeventyr i nye lande rundt om på kloden og få stor økonomisk effekt for dansk industri, som skal levere nogle af møllerne. Vi forventer, at InnoWind på sigt kan føre til nye ordrer for milliarder af kroner – det har vi set i Sydafrika, da landet fik sit første vindatlas i 2015. Med InnoWind er potentialet endda endnu større, fortæller Merete Badger, Seniorforsker fra DTUVindenergi og daglig leder af InnoWind.

 Det er DTU Vindenergi, som sammen med DHI Gras, EMD International, Vestas og Vattenfall står bag InnoWind

Satellitdata bag præcis kortlægning 
I dag anvender man meget simple tabeller til at se på, hvordan vinden blæser henover landskabet. InnoWind vil give de tabeller baghjul ved at udnytte en helt ny generation af satellitter fra European Space Agency (ESA). Ud fra de satellitdata vil parterne fremstille geografiske kort, der er mere præcise, og som dækker hele verden.

- InnoWind vil tilpasse produkter fra ESA’s nye Copernicus satellitter og korttjenester til behov i vindenergibranchen. Brugen af satellitdata vil styrke danske virksomheder i konkurrencen om at bygge nye vindmølleparker rundt om på kloden, siger projektleder Merete Badger.

Partnere
DTU Vindenergi er det største videncenter for vindenergi i verden. Vi bidrager til samfundets fortsatte udvikling og vækst for at nå de energipolitiske mål, der er sat op for anvendelsen af vindenergi.

DTU Space er Danmarks nationale rumforskningsinstitut. Vi forsker og udvikler teknologi med udgangspunkt i rummet. Formålet er at få dybere indsigt i universet, undersøge klima og miljø her på jorden og levere ny viden og nye teknologier.

DHI GRAS er Danmarks førende konsulentfirma indenfor innovative satellitbaserede produkter og ydelser til miljømæssige formål.

EMD International er en dansk virksomhed, der leverer software, data, konsulentydelser og viden til kunder i vindenergibranchen.

Vestas er verdens førende producent af vindmøller med aktiviteter i hele verden. Vestas tilbyder endvidere konsulentydelser inden for vindenergi.

Vattenfall er Danmarks største producent af vindkraft med 228 møller på land og til vands. Vattenfall er en af Europas største producenter af elektricitet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063