23948sdkhjf

Millioner til nordjysk effektelektronik

To forskere fra Aalborg Universitet er blevet forgyldt med 67 mio. kr. fra Villumfonden.

Den ene af de to modtagere er Frede Blaabjerg, der er professor i effektelektronik på AAU’s Institut for Energiteknik.

Han modtager 37 mio. kr. til sit arbejde med at udvikle systemer, som er afgørende for, at el-systemet kan håndtere svingende elproduktion fra eksempelvis vindmøller. Det oplyser Aalborg Universitet på sin hjemmeside.

Frede Blaabjerg har også for nylig høstet international anerkendelse for at være den mest citerede forsker i verden indenfor ingeniørfagene.

Udover Frede Blaabjerg modtager Per Halkjær, professor i mikrobiologi, 30 mio. kr. til sin forskning i bioteknologi på AAU’s Center for Microbial Studies.

Noget særligt ved bevillingen fra Villumfonden er, at midlerne er knyttet til de to forskere i stedet for til konkrete projekter.

- Tanken med Villum Investigator-programmet er, at dygtige forskere laver god forskning. Ved at støtte ”Investigators” fremfor projekter, får forskerne frihed til at udforske – og om nødvendigt – at ændre retning i deres forskning, siger Thomas Sinkjær, der er forskningsdirektør i Villumfonden.

Bevillinger af frie forskningsmidler i den størrelsesorden er noget, der giver genlyd i gangene på universiteterne. Rektor Per Michael Johansen er begejstret, men ikke overrasket.

- Vi har mange excellente forskere på Aalborg Universitet, og et skulderklap som dette gør jo én stolt på deres vegne. Bevillingerne styrker vores forskningsindsats på områder, der er vigtige for videnssamfundet, og samtidig er det endnu en anerkendelse af, at vores forskere ligger i den absolutte verdenselite, siger Per Michael Johansen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078