23948sdkhjf

Virksomheder vender outsourcing til home-sourcing

Flere af de virksomheder, der har outsourcet produktionen, er igen begyndt at kigge mod hjemlige himmelstrøg. Fænomenet ses i både Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Japan og Danmark.
Ifølge Ugebrevet A4 er virksomheder i Frankrig, Tyskland, Japan, Storbritannien og Danmark så småt begyndt at flytte produktionen hjem igen. I Tyskland planlægger hver femte af de virksomheder, der har outsourcet til Kina, at forlade landet, og noget lignende gør sig gældende i Storbritannien og Japan.

I Danmark findes ingen samlede tal, men ifølge Torben Pedersen, professor ved Handelshøjskolen i København, er fænomenet begyndt at sprede sig:

- Det, vi ser, er resultatet af en lidt naiv holdning til det at flytte produktionen til udlandet. Folk har været forblændet af udsigten til lavere lønudgifter, og derfor bliver de meget negativt overraskede over, at der er så mange uforudsete komplikationer ved at arbejde på tværs af kulturer, sprog og tidszoner. Det er simpelthen vanskeligere, end de havde regnet med, vurderer han.

Flere økonomer peger blandt andet på patentovertrædelser og kopiproduktion som et væsentligt problem i Kina. For selv om landet er medlem af Verdenshandelsorganisationen (WTO), er der stadig store problemer med respekten for ophavsretten:

- Problemet bliver forværret af den kolossale personaleudskiftning, der finder sted hele tiden. Der er meget lidt loyalitet over for arbejdspladsen, og blandt de højtuddannede skifter op mod 30 % af de ansatte job hvert år, og de tager jo deres viden med sig, forklarer Mads Holm Iversen fra Dansk Industri.

Både Torben Pedersen og Mads Holm Iversen tror dog ikke, at den stigende tendens til hjemeflytning er et udtryk for, at globaliseringen nu vendes på hovedet.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078