23948sdkhjf

Kreditselskab: Ny konkursbølge lurer i horisonten

2017 kan blive det sidste gode år med et fald i antallet af konkurser, advarer kreditforsikringsselskabet Atradius

Efter en lang periode med solide fald i antallet af konkurser, kan de kommende år byde på en stigning mange steder i Vesten. Det kan gøre livet surt for eksportører, lyder det fra det globale kreditforsikringsselskab Atradius, skriver Finans.

Antallet af virksomhedskonkurser i Vesten faldt med 13 procent i 2014, 7 procent i 2015 og 3 procent i 2016. I 2017 ventes antallet at falde med 2 procent, og udviklingen spås helt at vende i 2018, vurderer Atradius, der kreditforsikrer over 20 procent af den danske vareeksport.

- 2017 er måske det sidste gode år. Vi står ikke og siger, at det brænder på. Vi ser dog i tallene, at tendensen begynder at vende, siger selskabets nordiske direktør Jørgen Lund Lavesen til Finans.

- Siden finanskrisen har vi vænnet os til, at det er gået bedre og bedre. Vi skal passe på med at lægge os under den dyne, fortsætter han.

Mange faktorer i spil
Atradius mener ikke, at de rekordlave renter varer ved meget længere. Det kan gøre det sværere for nogle selskaber at møde deres gældsforpligtelser.

Endelig peger Jørgen Lund Lavesen på risikoen fra politiske valg i Frankrig, Tyskland og måske Italien indenfor det kommende år, som – hvis de falder uheldigt ud – kan føre til kraftige udsving på finansmarkederne og strammere kreditbetingelser.

Endnu er det er svært at se en vending i Atradius’ egne prognoser. Kun Irland, Schweiz, Norge, Sverige og Australien ventes at se en mindre stigning i antallet af konkurser i år. Mange andre lande vil fortsat se færre konkurser.

Deler ikke pessimismen
Danmark står med et fald på 21 procent til at opleve den største forbedring af alle. Tallet skal dog ifølge Atradius ses i lyset af den kraftige stigning man så året før, der bl.a. skyldtes it-problemer hos Skat.

Sidste år gav konkurser anledning til 11.394 tabte fuldtidsjob herhjemme mod 9.818 tabte fuldtidsjob i 2015, ifølge Danmarks Statistik.

I interesseorganisationen Dansk Erhverv er man ikke så pessimistisk som Atradius.

Man anerkender, at det måske snart er slut med de store fald i antallet af konkurser, men afviser, at der er en forværring i sigte.

- Jeg har svært ved at se en vending i tallene. Globalt er økonomien i bedring, og renterne er stadig lave. Selv med en forholdsvis lav vækst, så er det muligt for mange virksomheder at holde skindet på næsen, siger Steen Bocian til Finans.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078