23948sdkhjf

Hvad sker der når køleskabet går online?

DTU vil helt forrest i forskerfeltet for Internet of Things, der står på nippet til at revolutionere vores dagligdag.

Lyngby er et af de steder, hvor mange øjne hviler tungt på Internet of Things (IoT), altså opkobling af fysiske genstande på internet. Det skriver DTU.dk.

- Det rører rigtig meget på sig lige nu. Vi ser en stor efterspørgsel på IoT-løsninger internationalt, og derfor er det jo enormt vigtigt at få uddannelses- og videninstitutionerne med. IoT forventes at vækste helt vildt, så mange sidder lige nu og ser på, hvordan man kan få del i den kage. Hvis vi kan tage en bid først, så er vi i en førerposition internationalt, siger Daniel Bachmann, CEO og grundlægger af IoT Denmark, der for nylig har skabt IoT-dækning i hele Danmark gennem det såkaldte Sigfox-netværk.

Computeren holder øje
Det rummer uanede muligheder for sikkerhed, effektivitet og besparelser, når man kan overvåge alt fra biltransport over elforbrug til affaldscontainere i et netværk, der selv kan kommunikere, beregne og planlægge.

Lige nu er Lyngby-Taarbæk Vidensby, DTU og Lyngby-Taarbæk Kommune sammen i gang med et forsøg med overvågning af brugen af kommunens biler via IoT. Det sker ikke for at snage i medarbejdernes færden, men for at se om der er penge at spare på bedre planlægning eller ved at overvåge, hvornår bilerne eksempelvis skal til service.

Henrik Lehrmann Christiansen er studieleder for kandidatuddannelsen på DTU Fotonik og lektor i mobilkommunikation. Han siger:

- IoT er jo ikke som sådan et nyt begreb, men det bliver mere og mere anvendt. En af udfordringerne er, at der er tale om et enormt antal apparater, der skal udstyres med sendere og modtagere. Så vi er meget interesserede i hele kommunikations-infrastrukturen og ser navnlig på kapacitet, sikkerhed, pålidelighed og energieffektivitet, forklarer han. 

Stort potentiale for DTU
Hos IoT Denmark maner Daniel Bachmann dog til besindighed, i hvert fald hvad angår hans Sigfox-netværk. Med henvisning til, at der kun sendes ganske små datamængder på 12 bytes i et lukket netværk og i øvrigt sendes signaler, som er umulige at afkode for andre end modtageren, mener han ikke, at der ikke er nogen risiko ved systemet - til gengæld er der et enormt potentiale, også for forskere og studerende på DTU:

- Det er os enormt magtpåliggende, at vi erkender, at vi i Danmark er rigtig dygtige til at finde gode kvalitative løsninger på udfordringer, som andre måske er knap så gode til. Vi ser et kæmpe behov for samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og de kommercielle aktører, og vi arbejder meget målrettet på at give folk, der gerne vil teste ting, gode og billige vilkår. Vi vil gøre næsten hvad som helst for at hjælpe nye virksomheder på vej til at bruge vores teknologi, det er også i vores egen interesse. Og det gælder i særdeleshed også studerende, siger han.

Helt konkret er Internet of Things allerede i brug en række steder, men potentialet er så stort, at der er behov for en form for forsøgsplatform i virkeligheden.

Kilde: DTU

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094