23948sdkhjf

Innovationspris for lyd der redder menneskeliv

Nordjysk Universitetsfonds Innovationspris går i år til lektor Samuel Schmidt fra Aalborg Universitet, der med sin innovative forskning i åreforkalkning i kranspulsåren har ydet et væsentligt bidrag til vores videnssamfund.

For Samuel Schmidt, der er lektor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet (AAU), bød efteråret på betydelige kapitalindsprøjtninger til virksomheden Acarix og efterfølgende en børsnotering. Nu hædres han så tilmed med Nordjysk Universitetsfonds Innovationspris 2017.

Samuel Schmidt får denne anerkendelse på baggrund af sin mangeårige forskning i sundhedsteknologien CADScor, der bedst beskrives som en "blodpropalarm" og er grundstenen i virksomheden Acarix.

Samuel Schmidt, der har sin daglige gang på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på AAU, er en stolt prismodtager:

- Jeg er utroligt stolt over at modtage Nordjysk Universitetsfonds Innovationspris for mit arbejde med diagnosticering af hjertesygdomme. Det er en anerkendelse, som betyder rigtigt meget, når man har lagt et stort stykke arbejde i noget, man i den grad brænder for, siger Samuel Schmidt.

Lyd skal redde menneskeliv
Den teknologiske idé, som tog sit udspring helt tilbage i kandidatspecialet, bygger på tanken om, at man via akustik og avanceret signalbehandling kan lytte sig til åreforkalkning. Det er nemlig hovedårsagen til en blodprop i hjertet, fortæller Samuel Schmidt:

- Forestil dig, at du åbner en vandhane og kan høre vandet suse i de gamle forkalkede vandrør. Det er en slags turbulens, du kan høre. Og det samme gælder faktisk for blodårerne. Ligesom med forkalkede vandrør kan man høre, når der er kalk i blodårerne. Denne åreforkalkning vil vi gerne opdage, fordi åreforkalkning i kranspulsåren er hovedårsagen til en blodprop i hjertet. Og det er faktisk årsagen til over 20 procent af alle dødsfald i Europa.

En anerkendelse af bidrag og potentiale
Nordjysk Universitetsfond er stiftet for at fremme en forsknings- og vidensbaseret udvikling i Nordjylland. En udvikling der fremmes ved at styrke AAU’s kontakt til eksterne virksomheder, organisationer, institutioner og myndigheder.

Nordjysk Universitetsfonds Innovationspris er på 50.000 kr. og uddeles hvert år af fondens bestyrelse som en anerkendelse til en innovativ forsker, der har et stort potentiale inden for sit forskningsområde og gennem fremragende forskning har ydet et væsentligt bidrag til at styrke Danmark som videnssamfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08