23948sdkhjf

Printplader sårbare overfor blyfri lodninger

EU’s RoHS-direktiv fra 2006 giver nye udfordringer for printindustrien.
Ifølge direktivet må virksomhederne ikke længere bruge blyholdigt tin til lodningerne, og det giver øget risiko for fejl. Det skriver Ingeniøren.

Det bekræfter testvirksomheden Hytek, der blandt andet kan konstatere, at en af de mest almindelige fejl opstår, fordi de blyfri lodninger kræver højere temperaturer for at smelte.

Smearing og dårlige laminater
- Den højere temperatur udsætter printene for mere stress. Derfor ser vi, at printene delaminerer. Vi har det problem, at der i nogle laminater er hulrum, og når laminatet bliver opvarmet af loddetinnet, opstår der et damptryk i hulrummene, og det får laminaterne til at skille sig, udtaler chef for Hytek, Poul Juul, til Ingeniøren.

Han har også konstateret et andet problem, nemlig den såkaldte smearing, der indebærer, at smeltende epoxy afskærer den elektriske forbindelse, når der bores huller i printet.

Førstnævnte problem kan afhjælpes ved at bruge laminater af bedre kvalitet, mens problemet med smearing blandt andet kan formindskes ved oftere at skifte bor eller ved at regulere på fremføringshastighed og omdrejningstal, så epoxyen ikke smelter så let.
Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078