23948sdkhjf

Tragedie og tilfældigheder bag nordjysk himmelstormer

GomSpace i Aalborg har på 10 år rundet 120 ansatte og etableret sig som en af verdens førende aktører på markedet for nanosatellitter - en vaskeægte eksportsucces

Tragedie spiller en afgørende rolle for det unge firma GomSpaces udvikling og senere salg af de små satellitter på ét til 10 kilo.

Air France Flight 447’s styrt midt ude over Atlanterhavet i 2009 viste med ubehagelig tydelighed, at overvågning af fly over havet var mangelfuld. Det gav GomSpaces bagmænd idéen til at lave ADS-B transpondere til fly samt mulighed for at sælge dem.

Samtidig gjorde flystyrtet det klart, at nanosatellitterne skulle indeholde radioteknologi, som ikke fylder ret meget - og i Aalborg havde man adgang til de bedste radioingeniører til at klare jobbet.

Styrtet betød tillige, at Højteknologifonden stod klar med penge til udviklingen af de nye transpondere - og dermed til GomSpace.

- Vi var her ikke i dag uden de penge, siger Niels Buus, firmaets administrerende direktør.

Han har været med siden starten i 2007. En plads i bestyrelsen blev byttet ud med direktørposten i 2014, lige da GomSpace tog fat på det vækstridt, som stadig er i gang.

- Det er sjovt, men det er ikke for sjov. Vi skal, og vi vil have det til at lykkes, siger Niels Buus om den særlige ånd, der stadig driver firmaet mod nye mål.

Tilfældighed på tilfældighed
Ånd gør det ikke alene. Meget har flasket sig for GomSpace, og ligesom et flystyrt rettede firmaets fokus mod radioteknologi, var en lang række tilfældigheder, der ifølge Niels Buus var gørende for, at virksomheden i det hele taget findes i dag.

Første gang var i 2001, da de tre senere GomSpace-stiftere mødte hinanden på Aalborg Universitet med en fælles drøm om at bygge satellitter. Tiden var moden til at få satellitter i kredsløb, for russerne stod klar til at tjene penge på opsendelser.

Da idéen skulle have vinger, stod forskerparken Novi tilfældigvis klar. Rumfart var ellers ikke noget, der tiltrak investorer. Men Novi så både en god forretningsplan og ville afprøve det ekstraordinære i satellit-idéen.

GomSpace var modsat andre satellitfirmaer kommercielt orienteret med eget salg helt fra start. Dermed var firmaet selv med til at skabe et marked, der tidligt sikrede midlerne til nye investeringer.

Men det gjorde det ikke alene. Da der skulle findes nye penge til næste udviklingsskridt, ville tilfældet det igen, at en gruppe med fortid i Terma og CRI - og dermed kendskab til rumfart - i 2009 havde etableret investeringsfirmaet HL Invest Aalborg. Herfra kom et nyt skud kapital på et kritisk tidspunkt.

Siden er rumfarts- og satellitmarkedet kun vokset, og GomSpace er fulgt med. Den første nanosatellit blev opsendt op i 2013, i marts 2017 kom den hidtil største ordre på op mod 400 mio. kr. og til efteråret forlader firmaet så Novi til fordel for nye lokaler i Aalborg på over 6.000 kvadratmeter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.375