23948sdkhjf

Kun 3 ud af 100 tror, Danmark kan klare sig uden industri

Jyder og københavnere er uenige om, hvor vigtig industrien er for Danmark, viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik

Vi kan leve af viden alene. Sådan lød det ganske ofte i den offentlige debat for nogle år siden. Mantraet var, at produktion hørte til i lande med væsentligt lavere lønninger end i Danmark.

I dag er holdningen en anden. Det fremgår af en meningsmåling foretaget af Danmarks Statistik for Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) i juni i år.

Blandt 1.226 adspurgte danskere svarer blot 3 procent, at Danmark ”i høj grad” kan klare sig uden industriproduktion på dansk grund. I modsætning hertil står, at 22 procent mener, at Danmark ”slet ikke” kan klare sig uden industriproduktion.

Der er dog også en relativt stor gruppe, der placerer sig midt imellem de to yderpunkter. 30 procent har svaret, at Danmark ”i nogen grad” kan klare sig uden industriproduktion, mens 44 procent har svaret ”i ringe grad”. De resterende har svaret "ved ikke".

Vicedirektør i Dansk Industri Kent Damsgaard mener, det er positivt, at de fleste danskere har forståelse for industriens betydning for Danmark.

- Danske produktionsvirksomheder beskæftiger 300.000 medarbejdere og bidrager markant til Danmarks vækst og udvikling. Uden industriproduktion her i landet, ville Danmark være et væsentligt fattigere land at leve i, siger han til erhvervsmediet dibusiness.dk.

Han peger på, at langt de fleste danske produktionsvirksomheder i dag også er servicevirksomheder.

- I Danmark er vi helt vildt gode til at omsætte ny viden og forskning til nye produkter. Det gør det også muligt at sælge eksempelvis en dansk vindmølle sammen med en serviceaftale om, at møllens drift bliver overvåget minut for minut - og serviceret, hvis der er behov for det. Skellet mellem produktion og service er nærmest blevet udvisket, siger Kent Damsgaard.

Jyder og københavnere ser forskelligt på industrien

Meningsmålingen fra Danmarks Statistik viser også, at der er markante forskelle i synet på industriens rolle på tværs af landet.

Hvor 78 procent af nordjyderne mener, at Danmark enten ”slet ikke” eller ”i ringe grad” kan klare sig uden industriproduktion herhjemme, er det kun 50 procent af indbyggerne i hovedstaden, der har den holdning.

Forskellene i synet på industriproduktionens betydning afspejler meget godt fordelingen af industriarbejdspladser i landet. En analyse foretaget af Dansk Industri viser, at der er væsentlig flere beskæftiget i industrien i mange jyske kommuner, end der er i hovedstadsområdet.

Den største andel af beskæftigede i industrien finder man i Vestjylland. I flere vestjyske kommuner er over 20 procent beskæftiget i en industrivirksomhed. Til sammenligning er det under 10 procent af arbejdsstyrken i hovedstaden, der er beskæftiget i en industrivirksomhed.

- Hvis vi skal have vækst i hele Danmark, skal de danske industrivirksomheder have gode muligheder for succes. Det handler om at skabe gode rammevilkår og sikre, at der er adgang til kvalificerede medarbejdere, siger Kent Damsgaard til dibusiness.dk

Han tilføjer:

- Den gode nyhed er, at industrien klarer sig rigtig godt for tiden. I det seneste år er væksten i industrien steget med over 3 procent. Det er godt gået og vidner om, at vi har nogle rigtig dygtige industrivirksomheder. Det skal borgerne i hovedstaden i øvrigt også glæde sig over, for produktionsvirksomhederne er i dén grad med til at trække eksportordrer og vækst til hele samfundet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078