23948sdkhjf

Raket-Madsen er fængslet for uagtsomt manddrab

Der er ikke grundlag for at fængsle ubådsejer og opfinder for drab, vurderer dommer i Københavns Byret

Opfinder Peter Madsen, bedre kendt som Raket-Madsen, er varetægtsfængslet i 24 dage for uagtsomt manddrab på en svensk kvinde, men ikke for drab.

Det er konklusionen, efter at den 47-årige Madsen lørdag blev fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret.

Dommer Kari Sørensen fortæller lørdag eftermiddag, at hun ikke har fundet grundlag for at fængsle Peter Madsen for drab på svenske Kim Isabell Frerika Wall.

I stedet har Kari Sørensen valgt at fængsle ham for uagtsomt manddrab. En sigtelse, der er langt mildere end drab. 

Forklaring bag nye sigtelse
Det er Peter Madsens forklaring under retsmødet, som danner grundlag for dommerens afgørelse, fortæller Kari Sørensen.

Hvad han har fortalt, ved kun Kari Sørensen, Peter Madsen og anklager Louise Nielsen. Dørene til retsmødet var nemlig lukkede under Madsens forklaring.

Inden dørene blev smækket i, lød sigtelsen på, at Madsen skulle have dræbt Wall på et ukendt sted på en ukendt måde torsdag aften efter klokken 19. 

Men Kari Sørensen fortæller, at Louise Nielsen efter at have hørt Peter Madsens forklaring rejste en såkaldt subsidiær sigtelse, som drejede sig om uagtsomt manddrab på et et ukendt sted og på en ukendt måde i samme tidsrum.

Hvad der fik Louise Nielsen til at rejse denne sigtelse, står altså hen i det uvisse. Men formentlig har hun vurderet, at drabssigtelsen ikke ville holde i byretten. Og det gjorde den altså heller ikke. 

'UC3 Nautilus' bjærget lørdag eftermiddag
Mens Peter Madsen blev fremstillet i grundlovsforhør, blev ubåden 'UC3 Nautilus' lørdag eftermiddag bjærget af politiet og Marinehjemmeværnet.

Arbejdet med at hæve den 18 meter lange ubåd til havoverfladen gik i gang lørdag klokken 10. Undervandsentreprenøren J.D. Contractors skib 'Vina' stod for bjrægningen.

Sidst på eftermiddagen var ubåden synlig på havoverfladen, og arbejdet med at bugsere undervandsfartøjet i land var i fuld gang.

Ubåden, der betragtes som muligt gerningssted, skal undergå tekniske undersøgelser.

Sank under mystiske omsætnindigheder
Det var den svenske kvindes kæreste, der natten til fredag kontaktede politiet, da kvinden ikke var vendt hjem efter en reportagetur om bord på ubåden.

En større eftersøgning blev iværksat, og fredag formiddag fik myndighederne kontakt til ubåden.

Kort tid efter sank ubåden under mystiske omstændigheder. Forinden havde Peter Madsen reddet sig selv ud. Ifølge Peter Madsen var det en fejl op en ballasttank, der var skyld i ulykken.

Han forklarede, at han havde sat den svenske kvinde af ved en restaurant på Refshaleøen torsdag aften.

Senere blev han anholdt og sigtet for drab på kvinden.

 

OVERBLIK: Ubådssagen fra eftersøgning til varetægtsfængsling

Sagen om den hjemmebyggede ubåd "UC3 Nautilus" begyndte med en storstilet eftersøgning og er foreløbig endt med en fængsling af ubådsejeren Peter Madsen, kaldet "Raket-Madsen", for uagtsomt manddrab.
Her er et overblik over forløbet:

Torsdag:
Omkring klokken 19 sejler den 30-årige svenske journalist Kim Wall sejler sammen med Peter Madsen ud fra Refshaleøen i ubåden "UC3 Nautilus". Vidner ser kvinden og ubådsejeren stå sammen i ubådens tårn.
Omkring klokken 22.30. Ejeren af ubåden har oplyst, at det er omkring dette tidspunkt, at han satte kvinden af ved restauranten Halvandet på Refshaleøen i København.

Fredag:
Omkring klokken 02.30 kontakter kvindens kæreste Forsvarets søredningstjeneste, JRCC, efter at hun ikke er vendt tilbage fra prøvesejladsen.
Klokken 02.51 forsøger Lyngby Radio at kontakte ubåden, men der er intet svar.
Klokken 03.39 kontakter JRCC Københavns Politi og fortæller, at der er sket en mulig søulykke.
Klokken 07.11 udsender Lyngby Radio en alarm til skibsfarten i Øresund og den østlige Østersø om, at man skal holde udkig efter den savnede ubåd.
Klokken 10.14 får JRCC besked fra skibe og både i området syd for Drogden Fyr om, at ubåden befinder sig i Køge Bugt.
Klokken 10.30 er der radiokontakt med ubåden, og ejeren forklarer, at ubåden havde tekniske problemer, men at der ikke var nogen tilskadekomne. Ubåden sætter kurs mod havn.
Omkring klokken 11 ser et vidne på en båd Peter Madsen stå i ubådens tårn. Ubådsejeren går ned i ubåden i kort tid, hvorefter han kommer til syne igen. Herefter begynder ubåden at synke, og Madsen springer i havet. Kort efter er ubåden forsvundet under havoverfladen. Peter Madsen bliver reddet af en privat motorbåd, der sejler ham i land.
Omkring klokken 11.30 ankommer Peter Madsen til Dragør, hvor han forklarer, at der havde været problemer med ubådens ene ballasttank. Da han forsøgte at reparere problemet, gik det galt, og ubåden sank.
11.36 bliver Peter Madsen anholdt og kørt til politiets Station City på Halmtorvet i København til søforhør.
Klokken 13.30 melder Københavns Politi ud, at de vil sende dykkere ned i ubåden, der ligger på syv meters dybde. Det er ikke muligt at komme ind i den, fordi den ligger ustabilt og rokker fra side til side.
Klokken 17.44 udsender Københavns Politi en pressemeddelelse om, at ubådsejeren er anholdt og sigtet for drab på den svenske kvinde. I forbindelse med anholdelsen sikrede man sig ubådsejerens tøj, som undersøges for spor, der kan hjælpe med opklaringen af sagen.

Lørdag:
Københavns Politi oplyser, at de vil tjekke overvågningskameraer på Refshaleøen for at se, om kvinden blev sat af torsdag aften ved 22.30-tiden, som ubådsejeren har forklaret.
Kort før klokken 10 begynder bjærgningen af ubåden.
Klokken 10 bliver Peter Madsen stillet for en dommer i Københavns Byret. Sigtelsen mod ham hævder, at han på ukendt måde og på et ukendt sted torsdag efter klokken 19 har dræbt Kim Wall. Han nægter sig skyldig.
Klokken 15 fortsætter grundlovsforhøret, efter at retten har været hævet for at behandle andre hastende sager. Dommer Kari Sørensen vælger at lukke dørene af hensyn til Kim Walls pårørende og politiets efterforskning.
Klokken 16.45 afsiger Kari Sørensen kendelse. Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.

Søndag:
Omkring klokken 2.30 bliver ubåden bragt i land. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet. Undersøgelserne ventes at gå i gang søndag formiddag. Mange spor kan være gået tabt i det døgn, hvor ubåden har været under vand.
Klokken 11.30 er de første undersøgelser af ubåden gået i gang. Vicepolitiinspektør Jens Møller fortæller på et pressemøde, at der ikke er fundet nogen personer eller lig i ubåden. Den betragtes stadig som et muligt gerningssted, og Jens Møller siger, at det ser ud til, at ubåden er gået ned som følge af en bevidst handling.

Kilder: ritzau, jp.dk, eb.dk, TT, tv2.dk

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.492