23948sdkhjf

Hundesnude på en chip kan spore farlige stoffer

DTU er klar med prototypen på et kemisk ’sniffer-system’ til sporing af kriminelle stoffer som narkotika og eksplosiver.

Hunde har en eminent lugtesans og er i stand til at lugte sprængstoffer i meget små mængder. De er dog ikke altid pålidelige, og de er følsomme over for ændringer i omgivelserne.

Forskere fra DTU har nu udviklet prototypen til en chip, som er i stand til at ’lugte’ molekylestrukturer fra en række kendte stoffer. Et særligt kamera afbilder resultatet fra chippen med 24 megapixels hvert 15. sekund, og en nyudviklet software tolker billederne ud fra farveændringer - forskellen mellem to billeder - som skyldes påvirkning af lugtstofferne i luften.

Det skriver DTU Nanotech.

- Vi har både lavet forsøg med at suge luft fra mindre beholdere, som svarer til f.eks. en taske eller en kuffert, og fra en stor industricontainer, som typisk bruges i forbindelse med smugling. Begge dele udviste lovende resultater," siger Mogens Havsteen Jakobsen, seniorforsker på DTU Nanotech.

Ved hjælp af teknikken kolorimetrisk sensorteknologi er den kunstige næse i stand til at registrere så forskellige ting som sprængstoffer, narko, modningsgraden af ost, fordærvet kød og fisk, kvaliteten af vin og kaffe og indeklimaet i et lokale.

Flere fordele ved ny metode
Kemisk Beredskab under Beredskabsstyrelsen, som har tilladelse til at fremstille og håndtere eksplosive stoffer, har været en vigtig samarbejdspartner.

- Vi har testlaboratorier, som vi har kunnet stille til rådighed for projektet, siger Jesper Mogensen, der er civilingeniør og analysekemiker i Kemisk Beredskab og dermed vant til at arbejde med eksplosive stoffer.

Han ser flere fordele ved den nye teknologi. Opstartstiden er kort, og EOD (Explosive Ordnance Disposal, også kaldet bomberyddere, red.) behøver ikke - modsat i dag - indsamle en prøve af stoffet. Med DTU´s sniffer-system tager man kun prøver af luften

Fra prototype til virkelighed
Selv om de første prototyper nu er fremstillet og testet, er der dog et stykke vej, inden vi ser Maersk-containerne eller bagagebåndet i lufthavnenblive rutinemæssigt tjekket med Crim-Track.

- Der mangler stadig et par trin, inden vi har den endelige device, men inden for et par år vil det være muligt at have et fuldt udviklet system, som kan spore sprængstoffer og narko, siger Mogens Havsteen Jakobsen.

Forskerne har netop etableret et anpartsselskab, som vil forsøge at kommercialisere DTU’s del af sniffersystemet. I næste fase af udviklingen skal systemet forfines og udbygges med en trådløs anordning, så man også kan sende chippen med en robot ind i de omgivelser, som skal undersøges for sprængstoffer og modtage data på sikker afstand.

Den nystartede virksomhed deltager samtidig i en ny Horizon 2020-ansøgning sammen med DTU Nanotech, DTU Compute og DTU Kemiteknik. Projektets formål er at videreudvikle forskellige detektionsteknologier til tidlig afsløring af illegale laboratorier til fremstilling af hjemmelavede bomber og eksplosiver samt illegale stoffer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078