23948sdkhjf

Robotarm limer LED-lamper på rekordtid

Siden SGM Light fik en samarbejdende robotarm, er finishen på deres produkter blevet bedre – og produktionstiden væsentligt kortere.

Den aarhusianske lysproducent SGM Light leverer intelligente LED-løsninger til nogle af verdens største sceneopsætninger og shows. Løsninger, som blandt andet er med, når verdensstjerner som Beyoncé og Rolling Stones går på scenen.

Sidstnævnte tester lige nu SGM Lights nyeste lampe P10, som er et af verdens kraftigste wash-lights, og har 12 af de danskproducerede lamper med rundt på deres igangværende turne.

En åbenbaring
En af de nøgleprocesser, der indgår i lampe-produktionen hos SGM Light, er limning af de små komponenter, som tilsammen bliver til færdige lamper. Opgaven er tidligere blevet udført manuelt, men i sommeren 2017 overdraget til en samarbejdende robotarm fra danske Universal Robots – en UR5, som i dag udfører arbejdet markant hurtigere og med en flottere finish, end det var muligt ved manuel arbejdskraft.

Et af de emner, UR-robotarmen limer, er SGM Lights G4 Wash-Beam, en LED-lampe med bevægeligt hoved.

- G4-lampen består af nogle komplekse emner, som hidtil var blevet limet i hånden, men vi fik udviklet en spids, som vi monterede på robotarmen. Ved manuel arbejdskraft tog det 45 minutter at lime et enkelt emne. Robotten kunne til gengæld lime tre emner på fem minutter, og endda med pænere finish. Det var virkelig en åbenbaring, fortæller technical production manager hos SGM Light, Diemer Fopma.

Imponeret over præcision
SGM Light købte robotarmen gennem Bila Robotics, som er eneforhandler af UR-robotterne i Danmark. Og lige siden den århusianske lysproducent fik implementeret deres UR5 i produktionen i Hasle, har den kørt nærmest nonstop to-tre arbejdsdage om ugen som supplement til produktionens 2D-limrobot.

UR5-robotten bliver udelukkende brugt til lime-applikationer og kører limesekvenser på otte forskellige emner. Limesekvenserne kræver, at der er en operatør, der placerer og vender emnerne, hvorfor robotarmen kun kører i produktionens normale bemandede arbejdstid.

Det er SGM Lights egne teknikere, der har programmeret robotarmen, så operatøren blot skal vælge program for det aktuelle produkt og trykke på start-knappen.

- Uanset hvilket af vores produkter, der er tale om, kræver limesekvenserne, at emnerne skal applikeres meget præcist, og den lave tolerancetærskel stiller ekstremt høje krav til, at robotten har en høj gentagen nøjagtighed. Jeg var meget imponeret over UR-robottens præcision, da vi første gang afprøvede den – og det er jeg stadigvæk, lyder det fra Diemer Fopma.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187